Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

"Sok kiadó kifejezetten keresi az új szerzőket" - Nánási Yvette a gyerekkönyvkiadásról

Idén februárban immár harmadik alkalommal rendezik meg a kétévente kiírt Aranyvackor-pályázat díjátadó ünnepségét. Az Aranyvackorra olyan pályamunkákat vártak, melyek szinte kész gyerekkötettervek: szöveget és illusztrációt egyaránt kellett tartalmazniuk. A felnőttek pályázata mellett elindították az iskolás csoportoknak szóló Kisvackort is, melyre alsósok papírszínházait, mesekönyveit várták. Az eredményhirdetésekre egy háromnapos eseményen, a Kortárs Gyerekirodalmi Napokon kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A rendezvény részletes programjáról itt lehet tájékozódni. Minden program ingyenesen, de azoknak, akik az első két napon zajló szakmai konferenciákon szeretnének részt venni, előzetesen kell regisztrálniuk.

Az Aranyvackor szervezése és a Kortárs Gyerekirodalmi Napok lebonyolítása idén a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesüléséhez (MGYKE) került. A 12 kiadót tömörítő MGYKE igazgatóját, Nánási Yvette-et belterjességről, ifjúsági irodalomról, hiányosságokról és a magyar gyerekirodalom nemzetközi mezőnyben elfoglalt helyéről kérdeztük.

A kétévente kiírt Aranyvackor-pályázatot eddig a Pozsonyi Pagony Kiadó koordinálta. Hogyan került át a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesüléséhez az Aranyvackor szervezése?

A jelenleg tizenkét kiadót képviselő egyesülés tagja a Pagony is, mindannyian egyetértettünk abban, hogy az Aranyvackor lebonyolítása inkább közösségi feladat, mint egy kiadóé. Ezért vettük át a feladatot, és ez így talán jobban is működhet: egy kiadótól független szervezet bonyolítja le, ami jelentős könnyebbséget jelent a pályázat partnerkiadóinak, a pályázóknak is. De persze praktikus oldala is van a döntésnek: legutóbb, 2009-ben nagyjából 240 kötettervet kaptunk, idén 270-et. Egy kiadónak a működési feladatok ellátása mellett komoly szervezési nehézséget okoz ennyi munkát végigolvasni, elemezni, kiértékelni, az Egyesülésen belül ezt egyszerűbb kezelni.

0 Tovább

Gyerekzene kortárs költészetből - Farkasházi Réka: Hajnali csillag peremén

Farkasházi Rékát - ahogyan az a Bartók Rádiónak adott interjújában is elhangzik - gyerekkorában körülölelte a megzenésített versek világa: édesapja sok verses műsort állított össze, több verset is megzenésített, a gyermek Réka pedig ilyenkor végig ott volt édesapja mellett. A Hajnali csillag peremén cd hangzásvilága a Halász Judit- és a Kaláka-hagyományt követi, de az eredmény már egy farkasháziasan vidám, kedves feldolgozás lett.

Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén c. kötete kétségtelenül a kortárs magyar gyerekirodalom jelentős teljesítménye. A KAF korábbi köteteiből válogatott, illetve még nem publikált vagy új gyerekverseiből összeállított Hajnali csillag peremént számos alkalommal feldolgozták már: például a Budapest Bábszínházban éppen futó, kortárs költők verseiből összerakott "mackóélet és mackóálom" alcímű játéknak is ez a címadója. Korábban pedig már a Kaláka együttes is megzenésített egy-egy KAF-verset (például az Egy pettyes petymeget vagy a Reszket a rozmárt).

0 Tovább

Házivideókkal Grammy-esélyes nagyszülők: a Battersby Duo

Pontosan két hét múlva, február 13-án tartják Los Angelesben az 53. Grammy-gálát, ahol többek között a legjobb gyermekeknek szóló zenei album díját is átadják. Korábban már írtunk két jelöltről, a They Might Be Giants nevű együttes Here Comes Science című albumáról és Justin Roberts Jungle Gym c. lemezéről. Most a Battersby Duo esélyes korongját, a Sunny Days-t mutatjuk be.

A kategória rangidős zenekarának alapító tagja a 61 éves Tim Battersby. Feleségével és zenésztársával, Laurával Florida nyugati partján élnek. Repertoárjuk a legkülönbözőbb stílusokból áll össze: a blues-tól a népzenéig keverik a műfajokat az elmúlt évtizedek jellegzetességeivel. Ez a "mindent mindennel"-stílus olykor paródiaként hat, de ez egyáltalán nem zavarja a Battersby Duót. Éppen ellenkezőleg, büszkék bolondos, zavaros zenéjükre, honlapjukon azt írják, a bolondság látszatával nyíltabban és barátságosabban lehet énekelni a világról a gyerekeknek.

0 Tovább

Az egy mi? - meseíró pályázat iskolásoknak

A Nemzeti Tankönyvkiadó mesepályázatot írt ki 3-8. osztályos iskolásoknak, három kategóriában. A pályázatkiírás:

Hallottál már az alábbi furcsa település-, növény- és állatnevekrol? Honnan eredhet az elnevezésük? Ki nevezte el oket így és miért?

Nemesboldogasszonyfa, Ökörítófülpös, Szépkenyeruszentmárton, Berzengomag, Boszorkányléptefu, Pimpimpárévirág, Angyalbojt, Semfusemfa, Csilpcsalfüzike,Szemercsésvakászka,Szélhajtóküsz, Bábakalács, Kalaposszattyú, Közönséges békakonty, Nyúlszapuhafu, Ékfarkú halfarkas, Aranyos bábrabló, Cankópartfutó, Felpillantó küllo, Havasi pityer, Kacagócsér, Karmazsinpirók, Kormos szerkoKofúró csík, Laposcsoru víztaposó, Leánykoncér, Parlagi pityer, Rövidkarmú fakusz, Széles durbincs, Vésettajkú paduc, Vízibuzganika.

Segíts megfejteni ezt a talányt saját mesédben! Hívd segítségül a fantáziádat! Válassz a felsorolt nevek közül egyet, és írj hozzá eredetmesét!


A Nemzeti Tankönyvkiadó ebben az évben is izgalmas meseíró pályázatot hirdet az általános iskolák 3–8. osztályos diákjai számára.


Beküldési határidő: 2011. február 21.

Kategóriák:
1. kategória: 3–4. osztály
2. kategória: 5–6. osztály
3. kategória: 7–8. osztály

Egy diák egy mesével pályázhat. Egy iskolából minden kategóriában maximum 3-3 pályázat küldhető be.

Terjedelem:
maximum 3 kézzel írott oldal. A pályázat csak a kiíráshoz készült űrlapon küldhető be a pályázó kézírásával! A pályázat beküldhető postán, vagy leadható a Nemzeti Tankönyvkiadó épületének portáján zárt borítékban a hét minden napján.

Cím:
1143 Budapest, Szobránc u. 6-8. Kérjük, a borítékra írják rá: AZ EGY MI?

A pályázati űrlapokat innen tölthetik le.

(Első oldalnak a kiválasztott névhez tartozó űrlapot kell kitölteni, a további oldalakhoz pótlap a dokumentum végén található.)

 

Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!

0 Tovább

Fizikáról, kémiáról, biológiáról játékosan

Az angolszász múzeumok, intézmények honlapjait érdemes böngészni, mert remek a tanulást, a megismerést segítő, gyerekeknek szóló ingyenes programokra bukkanhatunk. Korábban már bemutattuk az MP For A Week-et, a brit Parlament szerepjátékát. Most a londoni Sience Museum online játékait ajánljuk, melyek segítenek megérteni a fizika, a kémia és a biológia törvényeit. A programok felhívják a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, a megújuló és a meg nem újuló energiahordozók különbségére és hasznosítására.

Az Energy flows például egyszerűen vezeti le, hogyan lesz a szél energiájából meleg a lakásban, vagy hogyan szólal meg a zenelejátszó a napenergia felhasználásával. A Hungry mice pedig a primer energiahordozók két nagy csoportját gyakoroltatja be: a fekete egérnek ki kell kerülnie a megújulókat, és meg kell ennie a meg nem újuló, tehát környezetszennyező forrásokat.

A Thingdom pedig a Mendel-szabályokat mutatja be színes lényeken keresztül. A feladat, hogy a megadott utasítás alapján hozzunk létre utódokat: lényünk domináns és recesszív tulajdonságai alapján olyan társat kell keresnünk, akinek a génállományával való keresztezés után létrejön a játékban elvárt forma, szín vagy méret.

A Thingdom szintén egyszerűen és világosan segít megérteni, mik is azok a sejtek, kromoszómák, gének. A játék az utódnemzés három elnagyolt lépcsőjét mutatja meg. Először gondoznunk kell a lényünket, hogy egészséges és boldog legyen a sikeres reprodukcióhoz. Ezután választhatunk párt: meg kell találnunk azt a lényt, aki olyan tulajdonságokat hordoz, amire a feladat teljesítéséhez szükségünk van (például piros színű lényünk zöld utódokat szeretne).

Ha megtaláltuk az ideális párt, és az ügyességi pályát megnyerve sikerül meggyőznünk, hogy ő is a mi lényünket akarja, megszületnek az utódok. Közülük is azt kell kiválasztanunk, aki recesszív és domináns tulajdonságai alapján megfelel a kitűzött célnak. Ezután jöhet a következő feladat teljesítése - immár az utóddal.

A játék az általános és középiskolásoknak is hasznos segítség lehet az öröklődés megértéséhez. Az egyszerű szóhasználat és a biológia nemzetközi szakszókincse miatt a Thingdomot kezdő angolosoknak is ajánljuk.

0 Tovább

Színes múzeumi programok hétvégére

Január 29-én, szombaton Mackó-nappal várja a gyerekeket a Millenáris. A néphagyomány szerint, ha február 2-án a medvék visszabújnak barlangjukba, még negyven napot kell várni a tavaszra. A hiedelem apropóján rendezett egész napos programon lesz mackókészítés, mézkóstoló, állatbemutató, mackós drámafoglalkozások, színházi előadás, árnyjáték-foglalkozás és táncház is. Bátky András pedig ízelítőt ad a gyerekeknek Pipogya hamarosan megjelenő újabb kalandjaiból, A városvédő szent c. mesekönyvből. A részletes program itt olvasható.


Ezzel párhuzamosan a Ludwig Múzeumban integrált családi programokon vehetünk részt. A Félreérthetetlen mondatok c. kiállítás anyagát feldolgozó foglalkozásokon egy színekről szóló mese segít Jovánovics György Relief c. alkotásának értelmezésében, ezután a gyerekek színes várost építhetnek. A szervezők azt kérik, legkésőbb 11 óráig érkezzenek meg a gyerekek, mert a feladatok egymásra épülnek.

A Magyar Közlekedési Múzeumban folytatódik az előző héten a Magyar Kémikusok Egyesületével indított A kémia ünnepe c. rendezvénysorozat. Január 27-én, csütörtökön 11 és 14 óra között az Egy csipetnyi E! programon az élelmiszeripari vegyészek mutatják be a természetes és a mesterséges összetevőket, elmondják, milyen veszélytelen és közismert tételek rejtőznek az E-számokkal jelölt anyagok között. Vasárnap pedig a színes tűzijátékok készítésébe lehet belekóstolni.

Január 29-én, szombaton 10 és 17 óra között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Családi gabona-napot tart, mely egyben az Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe c. kiállítás nyitórendezvénye is. A rendezvényen minden lesz, ami a tésztával kapcsolatos: sütéssel, interaktív programokkal lehet ismerkedni a búzával és felhasználásával.

Ugyancsak szombat, de reggel 9 órakor indul a MÁV újabb gyermekvasutas tanfolyama. Az elsőt 2010. október 2-án indították, az elméleti és helyszíni képzésekre hétvégenként kerül sor, a tanfolyamot vizsga zárja. Az oktatásra jelentkezni a megnyitó napján lehet azoknak a 4-6. osztályos általános iskolásoknak, akiknek legalább 4,00-es a tanulmányi átlaga és megfelelnek egy gyors egészségügyi vizsgálaton.

0 Tovább

A legbizarrabb gyerekjátékok

Korábban már összeszedtük a legdrágább játékokat, már azokra sem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy mind ízlésesek. Most azonban olyan játékok következnek, melyek egytől egyig bizarrok, de legalábbis zavarba ejtők.

Talán vannak, akik emlékeznék még arra, amikor a Pee-wee Herman nevű komikus figurát alakító színészt, Paul Reubenset 1991-ben letartóztatták Floridában, amiért nyilvánosan maszturbált egy pornómoziban. A letartóztatás után néhány évvel dobták piacra a Pee-wee Herman játékbabát gyerekeknek: a baba nem sikerült a legszebbre (hosszú ujjak, rosszul szabott ruha, igénytelen kidolgozás), de az igazi rejtély inkább az, hogy a Reubenst mintázó babát a fenti előzmények után mégis melyik szülő vinné haza a gyerekének?

Az előző kérdésre lehet a válasz: talán azok, akik a rúdtáncot gyakoroltató készlettel lepik meg tíz év alatti kislányukat.

A kisebb gyerekek általában szívesebben játszanak szülő-gyerek szerepjátékokat, mint készülnek a rúdtáncos karrierjükre. A skót Deborah King nyilván ezzel az élethű újszülött játékkal kívánt hozzájárulni a valóságosabbnak látszó papás-mamáshoz. A valósághű baba viszont inkább ijesztőnek hat: a kimerevített póz és a meredt, üres szemek alapján akár egy horrorfilm kelléke is lehetne.

Ugyanezt a csoportot célozza meg ez a bármikor éhes baba: a csomagolás szövege szerint senkinek sem kell megvárnia, míg megnőnek a mellei, sokkal előbb kipróbálhatja a szoptatást. A babához egy felcsatolható felső is jár: a szoptatási élményre vágyó gyerekeknek a mellbimbókat jelző virágokhoz kell illeszteniük a babát, ami ezután elkezd szopni. Kiegészítőként fejőgép is vásárolható a baba mellé.

A Dóra mesék már nálunk is hódítanak, az okos kislány, aki egy-egy érdekes kérdésre keresi a választ, életnagyságban is beszerezhető, de egy érdekes alakú játék formájában is hazavihető...

A klasszikus La Fontaine-mese, A teknős és a nyúl ihlette ezt a hintalovat. Nemcsak méregdrága (4000$), a kompozíciója is sajátos - de legalább kézzel faragták és festették.

Az akciófigura-kínálat sem ismer határokat: Japánból indult hódító útjára, hogy a hiú gyerekek saját másukkal játszhatnak. Csak be kell küldeni a gyerek fotóját, majd várni a csomagot, melyben megérkezik tulajdonosának plasztik mása. Ennek egy visszafogottabb, ugyanakkor valamivel bizarrabb változata, amikor a megrendelő válogathatja össze az arcformákból, szemekből, hajakból a másolni kívánt gyerekhez leginkább hasonlítót.

Az akciófigurák általában szuperhősöket, rajzfilmfigurákat mintáznak, de azon sem igen lehet meglepődni, amikor híres sztárokat adnak ki játékként (például Michael Jacksont vagy Marilyn Monroe-t). A jó ízlés vagy az abszurd határát azonban már súrolhatja a náci egyenruhájából kihámozható, így szabadon öltöztethető Hitler, a szivar kiegészítővel csomagolt Sigmund Freud vagy éppen az AK-47-es Kalasnyikovval ellátott, Jedi-szerelésű Mindenható Isten akciófigura.

 

Források: http://listverse.com/, http://www.canadianparents.com/

1 Tovább

Disney- és Pixar-bélyegekkel népszerűsítik a postát

Jó hír a bélyeggyűjtő gyerekeknek: az amerikai posta 2011-ben bélyegsorozatot bocsát ki a Pixar Animation Studio népszerű karaktereivel.

A Send a Hello c. sorozat nem előzmények nélküli: Art of Disney címmel már adott ki bélyegsorozatot a US Postal Service 2004 és 2008 között. Az eredeti tervek szerint három klasszikus témát (barátság, ünnep, szerelem) dolgoztak volna fel évente egy-egy bélyegíven, de a sorozat népszerűsége miatt a USPS bővítette a szériát: így 2007-ben a fantázia, 2008-ban pedig a varázslat témája kaphatta a főszerepet a bélyegeken.

Az Art of Disney sorozat Barátság c. íve (2004)

A korábbi sikerekre alapozva ismét közös vállalkozásba kezd idén augusztusban a posta és a filmstúdió. Újabb bélyegeket adnak ki, ezúttal a Pixar karaktereivel. A húsz bélyegből álló íven Villám McQueen és Matuka (Verdák, 2006); Remy és Linguini (L’ecsó, 2007); Buzz és a háromszemű űrlények (Toy Story, 1995); Wall-E (Wall-E, 2008); Carl Fredricksen és Dug kutya (Fel!, 2009) figurái találhatóak majd.

A Send a Hello c. sorozat bélyegei (2011)

A filatéliával foglalkozó blogok általában üdvözlik az újabb animációs sorozatot, és remélik, kedvet hoz a bélyeggyűjtéshez a gyerekek körében.

A bélyeggyűjtés történetéről, technikájáról a Magyar Posta oldalán olvashatunk részletesen. A színvonalas bélyegei miatt nemzetközi elismertségű Magyar Posta havonta egy alkalommal pedig bélyegklubbal is várja az érdeklődő gyerekeket.

0 Tovább

2010 legjobb gyerekfotósai

A National Geograpic Kids nemzetközi fotóversenyének 2010 végén volt az eredményhirdetése. Az amerikai és kanadai gyerekfényképészek lebilincselő nyertes képeit mi is megmutatjuk.

Kategória: Állatok

Első helyezett: Evan Jackson, 11 éves, Ojai, California

 

Második helyezett: Willa Morgan, 11 éves, Poulsbo, Washington

 

Kategória: Táj

Első helyezett: Izabella Ksiazek, 8 éves, Union, New Jersey

 

Második helyezett: Trevor Currie, 12 éves, Kirkwood, Missouri

 

Kategória: Emberek

Első helyezett: Sophia Foppa, 11 éves, New Orleans, Louisiana

 

Második helyezett: Kate Bartschat, 13 éves, Stanford, California

 

Kategória: Humor

Első helyezett: Amalie Batchelder, 14 éves, Mt. Dora, Florida

 

Második helyezett: Laura Bleacher, 15 éves (14 a versenyre jelentkezéskor), Conestoga, Pennsylvania

 

0 Tovább

Mese patkányokról, autókról és egy hős macskáról

Egy vidéki kukamacska, akit Áprilisnak hívnak, elindul a nagyvárosba, hogy kipróbálhassa a macskadodzsemet. Megérkezésekor a vidámparki szórakozás helyett azonban a csatornarendszerbe kerül, ahol a város autóforgalmát irányító patkányokkal találkozik, és megfejti a sehová sem tartó autók rejtélyét is. Talán ebből a rövid összefoglalóból is látszik, hogy az Április és az úttekerők nem egy szokványos mese. Már csak azért sem, mert tele van kérdőjelekkel. Nem tudjuk meg például azt az alapvető információt sem, miért hívják Áprilisnak (az illusztrációk szerint vörös) macskát, vagy hogy mi is az a macskadodzsem. A mese világában ezek maguktól értetődő dolgok, megválaszolásukat (elképzelésüket) a könyv teljesen az olvasóra és a mesehallgatóra bízza. Nincs különösebb magyarázat, sem felvezetés. Éppen ezért is olyan üdítő a könyv: a gyerekek végre kis szabadságot kapnak, hogy bátran használják fantáziájukat, és bár a szöveg nem tesz fel nekik közvetlenül kérdéseket, mégis arra ösztönzi őket, hogy kedvükre kiegészíthessék és továbbgondolhassák a mesét.


Az Április és az úttekerők helyszíne Budapest. Néhány jellegzetesség (például a „békávé”, a „négyeshatos” vagy a Nagykörút) említésén túl azonban egy teljesen ismeretlen, az emberek számára láthatatlan világba csöppen az olvasó: a csatornába, ahol a Tekerő, az Őrködő és a Szerelő kasztba tartozó patkányok szó szerint mozgatják a város autóközlekedését. Persze a csatornában is a Menedzserek irányítják a munkát, akik „rém unalmas” figurák, „csupa érthetetlen dologgal foglalkoznak, de baromi fontosnak tartják magukat. Ráadásul folyton automatából isszák a kávét.”

A 2009-es Aranyvackor pályázaton Kasza Julianna meséje a leghumorosabb könyvnek járó különdíjat nyerte el – olvasva a történetet pedig teljesen érthető a zsűri döntése. A szöveg egyik vitathatatlan erőssége az ironikusan megrajzolt karakterekben rejlik: az Április és az úttekerők kifigurázza a menedzsereket, az előkelő, sznob városiakat (a fehér perzsamacskaszerű, tejfölt nyalogató Recamier házaspáron keresztül), és a félelmetes főnököt is (aki a mesében valójában csak egy megkeseredett öreg autó). A könyv humorának egy másik forrása az ellentétek kiélezése: a város és a vidék, a csatorna és a felszín vagy éppen a főnök és a beosztott közötti feszültségek, különbségek igen szemléletesek. A szembenállások pedig a narrációban és az illusztrációkon is megjelennek: a szöveg szintjén az általában kétszereplős párbeszédek, az illusztrációk esetében pedig a fent és a lent határozott megkülönböztetése érzékelteti ezeket.


Az Április és az úttekerők egy nagyon tudatos koncepció alapján megírt, jól felépített mese. A továbbgondolásra ösztönző, nyitott szöveg, a vicces ábrázolás, az ellentétek hangsúlyozása így együtt valódi szórakozást nyújtanak a mesélőnek és a hallgatónak egyaránt – és jótékonyan ellensúlyozzák a néhol zavaró modorosságot ott, ahol valószínűleg a humorosságra való törekvés miatt olykor túlzásokba esik a szöveg.

A könyv különdíjat érő humora azonban elsősorban nem az imént felsorolt jellegzetességeiben, hanem az illusztrációkban érvényesül igazán. Mivel az Április és az úttekerőket Kasza Julianna egyszerre írta és rajzolta is, nem meglepő, hogy tökéletes összhangban van szöveg és kép. A karikatúrára emlékeztető szereplők, az egész oldalas illusztrációkon elrejtett apró poénok, az egymást követő filmkockákra vagy a használati útmutatókra emlékeztető rajzok, és a különféle egyéb ötletes megoldások (például, ahogyan Április szeme lámpaként világít a sötétben) eredménye egy olyan képeskönyv lett, melybe tényleg bele lehet feledkezni. És nem csak átvitt értelemben: nincsenek oldalszámok, csak úszunk a rajzok, és persze a rengeteg figura és szín között. Az élénk színhasználat következetessége miatt pedig az ellentétek még élesebbek lesznek: a csatorna sötétzöldjével, kékjével és feketéjével szemben áll a felszíni világ fehérje, sárgája és pirosa. A csatorna labirintusszerűen kanyarog, az utakon zsúfoltan állnak az autók, a lapok tele vannak színekkel és formákkal.

Bár a szereplők (macskák, patkányok, autók) és a témaválasztás (autók, közlekedés, csatorna) elsősorban talán a 2-5 éves fiúknak tehetik igazán érdekessé az Április és az úttekerőket, a gondosan megírt szöveg, a színes és részletes illusztrációk, illetve az egyedi humor miatt a könyv a család valamennyi tagjának szórakozást nyújthat.


Kasza Julianna: Április és az úttekerők
Cerkabella Könyvkiadó, 2010, 2350 Ft
Ajánljuk 2-8 éves fiúknak és lányoknak.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek