Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Időmérő fogmosáshoz

Ez az időmérő segít, hogy meglegyen a két perc fogmosás. A fogkefe egyszer jár körbe a fogkrémszámlapos órán, miközben buzdító zene is szól. Az idő lejártát pedig sípoló hang jelzi. Rán Flygenringtől.

0 Tovább

Grammy-díj: Pete Seegeré 2010 legjobb gyereklemeze!

Véget ért a Grammy-gála, az év legjobb gyereklemeze pedig Pete Seegertől a Tomorrow's Children lett!

Pete Seeger: Tomorrow's Children

Az idén májusban 92. születésnapját ünneplő zenészt a 20. század egyik meghatározó alakjának tartják: részben neki is köszönhető, hogy a folk újra népszerű műfaj lett az 1960-as években. Számait sokan feldolgozták, máig tartó elismertségét példázza az is, hogy a Barack Obama beiktatását kísérő koncerten ő is fellépett Washingtonban. Pete Seeger rendszeresen feltűnik környezetvédelmi eseményeken, baloldali rendezvényeken, de dalszövegeiben is szívesen politizál. Dalai környezetvédelemről, antimilitarizmusról, toleranciáról, jogvédelemről szólnak.

0 Tovább

Bubblegum pop édes gyerekekeknek - Grammy-esélyes Judy Pancoast

Ma este tartják Los Angelesben az 53. Grammy-gálát, ahol többek között a legjobb gyermekeknek szóló zenei album díját is átadják. A kategóriában indulók közül ötből négy jelöltet már bemutattunk: a They Might Be Giants nevű együttes Here Comes Science c. albumát, Justin Roberts Jungle Gym c. lemezét, a Battersby Duo Sunny Days-ét és Pete Seegertől a Tomorrow's Childrent. Az ötödik jelölt Judy Pancoast Weird Things are Everywhere c. albuma.

A New Hampshire-i Manchesterben élő, 51 éves Judy Pancoast kezdetben még csak saját gyerekeinek énekelt otthon, mára viszont tízezreknek énekli és írja gyerekdalait, rajongói "mindenki kedvenc nagynénijeként" emlegetik. Bár annak idején kicsit ciki volt a bubblegum popért rajongani, a tinédzser Pancoast-ot mégis ez a műfaj hozta lázba. Befutott gyerekzenészként is hű maradt kedvenc stílusához: munkáját úgy határozza meg, hogy az "bubblegum pop édes gyerekeknek".

A bubblegum pop egyik ikonja: az Ohio Express Yummy, Yummy, Yummy c. száma

Pancoast tulajdonképpen ötödik, karácsonyi lemezével, a The House on Christmas Streettel futott be, melynek címadó számán kívül nem készült saját videója a gyerekzenésznek.

Pancoast az öt-tíz éveseknek szóló, Grammy-esélyes hatodik lemezében a zene, a földrajz és az irodalom keveredik. A Weird Things are Everywhere nyitó számában, a Reading Our Way Across the USA-ban példéul Pancoast a gyerekirodalom egy-egy meghatározó alkotását mutatja be Amerika különböző pontjairól (például Illinois-ból Supermant vagy az egyik legnépszerűbb amerikai mesekönyvet, a bostoni parkban játszódó Make Way for Ducklings-ot.)

Bár az album utolsó számában, a Where I Live-ben Pancoast azt énekli, nincs még egy olyan hely a világon, mint az otthon, a lemez mégis az utazásra, a más tájak megismerésére biztatja a gyerekeket. Erre pedig nemcsak a dalszövegek, hanem a cd megjelenése is ráerősít. A Weird Things are Everywhere belső borítóját egy USA-térképpel illusztrálták, melyre több furcsán-érdekes dolgot is felrajzoltak, melyekhez érdemes ellátogatni: például egy Cincinnatiben található 3400 kg-ot nyomó, szappanból készült malacot, vagy az oklahomai Nowatában épült 2,5 km hosszú bowling labdákkal díszített kerítést.

0 Tovább

A világ legdrágább gyerekkönyv-illusztrációja

A világ legmagasabb áron elkelt gyerekkönyv-illusztrációja Beatrix Potter The Departure c. képe. 2008 júliusában 289 ezer fontért (közel 94 millió forintért) értékesítették a londoni Sotheby's aukciós házban. A vízfestmény a hat illusztrációból álló Christmas Eve at Rabbit sorozat egyik darabja, melyen a nyulak búcsúzkodnak a karácsonyi parti végén. Bár ezt a képet tartják az egyik legjobb Potter-képnek, az illusztráció becsült értéke így is csak 50-60 ezer font (16-19 millió forint).

Az aukción kiáltott Potter-tételek az írónő bátyja, Bertram Potter gyűjteményéből (20 illusztráció, könyvek, kiadatlan karácsonyi képeslapok, levelek) érkeztek. Az egészet értékesítették, összesen több, mint 748 ezer fontért (kb. 243 millió forintért). A The Departure után a második legmagasabb áron, 33 450 fontért (közel 11 millió forintért) a The Tale of Peter Rabbit egyik vízfestménye talált gazdára.

0 Tovább

Veszélyes kincsvadászat: Niagara

A Zooloretto és a Cartagena után újabb társasjáték-ajánlóval jelentkezünk. A 2005-ben az év játékának választott Niagara egy igen szépen kidolgozott társasjáték, melyből a gyártás során nem spórolták ki az anyagot: a kiegészítők és a tábla is jó minőségű, strapabíró. A látványos, színes tábla áttekinthető, a térbeli megoldásokkal (vízesés, folyómozgás) pedig fokozza a játékélményt.

A kettő-öt játékosra tervezett Niagarában a cél, hogy elsőként gyűjtsük össze a nyertes ékkő-kombinációt, és épségben juttassuk vissza a kövekkel megrakott kenukat, még mielőtt lezuhannánk a vízesésen. Minden játékos hét-hét számkártyát kap, melyeket úgy kell beosztania, hogy körönként a legeredményesebben gyűjtse a kincseket. Ez azonban egyáltalán nem egyszerű: minden kört más-más játékos kezd, a kijátszani kívánt kártyát pedig már a kör elején, mindenkinek a táblára kell helyeznie lefelé fordítva. Vagyis senki nem tudja, mit játszanak ki a többiek, és hogy ez milyen hatással lesz az eltervezett lépésére. (A folyó ugyanis mozog, a játékosok pedig ellophatják egymástól a már felvett ékköveket, illetve a kincslelőhelyek is kiapadhatnak a kör közben.)

0 Tovább

Ma született Jules Verne - nézegess korabeli illusztrációkat!

1828. februán 8-án született Jules Verne, az egyik legünnepeltebb ifjúsági szerző. Munkái máig meghatározzák a tudományos-fantasztikus irodalmat. A Verne-könyvek jelentős része olvasható elektronikusan a MEK-en. Regényeihez nem kisebb művészek, mint például Édouard Riou és Alphonse Marie de Neuville francia könyvillusztrátorok készítettek fametszeteket, melyeket még a mai kiadásokban is felhasználnak a szerkesztők. Verne fantasztikus világa hálás téma, ma is megihleti a videójáték- és filmipart, és még most is hosszan lehet elidőzni a korabeli illusztrációk egzotikus szörnyei, növényei, tájai és gépei felett.

A Verne-illusztrációkból gazdag ízelítőt ad ez a honlap, ahol a könyvmegjelenések időrendjében követik egymást a galériák.

Az Utazás a Hold körül (Autour de la Lune) űrhajója:

A Némo kapitányhoz (Vingt mille lieues sous les mers) készített híres illusztrációik:

0 Tovább

Gyerekzene átitatva zöld ideológiával: Grammy-esélyes Pete Seeger

A hétvégén, február 13-án tartják Los Angelesben az 53. Grammy-gálát, ahol többek között a legjobb gyermekeknek szóló zenei album díját is átadják. Az ötből három jelöltet már bemutattunk: a They Might Be Giants nevű együttes Here Comes Science című albumát, Justin Roberts Jungle Gym c. lemezét és a Battersby Duo Sunny Days-ét.

A negyedik esélyes a folkzene egyik nagy öregjének, Pete Seegernek a Tomorrow's Children c. albuma. Pete Seeger a folkzene kedvelői előtt nem ismeretlen. Az idén májusban 92. születésnapját ünneplő zenészt a 20. század egyik meghatározó alakjának tartják: részben neki is köszönhető, hogy a folk újra népszerű műfaj lett az 1960-as években. Számait sokan feldolgozták, máig tartó elismertségét példázza az is, hogy a Barack Obama beiktatását kísérő koncerten ő is fellépett Washingtonban. Pete Seeger máshonnan is ismerős lehet: rendszeresen feltűnik környezetvédelmi eseményeken, demokrata és baloldali rendezvényeken, de dalszövegeiben is szívesen politizál. Számai környezetvédelemről, antimilitarizmusról, toleranciáról, jogvédelemről szólnak. (Érdekes adalék mindehhez, hogy az '56-os magyar forradalom hatására ábrándult ki a szovjet kommunizmus eszméjéből.)

Seeger gyerekeknek írt dalaiból sem mellőzi politikai nézeteit. 2010-es, Grammy-esélyes lemezén ismert vendégzenészek is közreműködtek, de Seeger a legtöbbször a gyerekekkel énekel együtt. Az albumon új Seeger-számok és a gyerekkórussal átkomponált régiek (pl. az egyik legismertebb dala, a Turn, Turn, Turn) kaptak helyet. Sőt a lemezen több olyan szám is van, melyeket gyerekek írtak - ezeknél Seeger zenekarvezetőként, mentorként segédkezett. Seeger a tanárszerepre rá is erősít azzal, hogy a cd első számában felkonferálja saját lemezét, ajánlójában pedig arról is elmélkedik, hogy több folkot kellene hallgatnia a gyerekeknek.

0 Tovább

Programozható dominó: a jövő játéka?

A tegnapi után ismét Japánból mutatunk egy újragondolt klasszikus játékot: Szuki Jarasi 2009-ben olyan dominókat fejlesztett, melyek fizikai érintés nélkül döntik le egymást. A dőlési sorrendet alapvető matematikai egyenletek, számsorok határozzák meg, az elsőként ledöntött dominó wireless kapcsolaton keresztül ad jelet a matematikailag utána következőnek, mely így látszólag magától borul fel és dönti tovább a sort.

A 21. századi dominó a kisebb gyerekeket talán még nem, de a kütyükért rajongó kamaszokat (és felnőtteket) valószínűleg hosszú ideig lekötné.

エスパードミノ from jarashi on Vimeo.

0 Tovább

Továbbfejlesztett LEGO Japánból

A japán MUJI már több olyan sorozatot is készített, melyben a LEGO és a papír kombinálásából különböző figurákat építhetünk. A MUJI kreatív csomagjai csak néhány országban kaphatók (pl. Olaszországban, Franciaországban, Hongkongban). Érdekes kísérlet, kíváncsiak lennénk, a magyar legózók hogyan fogadnák.

0 Tovább

A legcukibb flashjátékok

Az Orisinal: Morning Sunshine oldalt 2000-ben indította egy kaliforniai grafikus- és flashjáték-dizájner, Ferry Halim. Az oldalon ma már 58 minijáték játszható ingyen. A saját fejlesztésű, egyszerű, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló igen békés játékok főszereplői általában cuki állatok, akiknek vidám, élénk vagy pasztell színekkel rajzolt ügyességi pályákat kell teljesíteniük.

A nyugtató zene és a kedves feladatok (pl. malactornyot építeni, megvédeni a kertet az ürgéktől) talán már giccsbe hajlóan bájossá teszik a játékokat, de néha - különösen a szürke, ködös télben - mindenkinek szüksége van egy kis vattacukorra.

Vigyázat, addiktív! Könnyen előfodrulhat, hogy miközben megmutatjuk a gyereknek, hogy hogyan kell irányítani az egyszerű, ugyanakkor ügyességet és jó reflexeket igénylő játékokat, mi magunk is a gép előtt ragadunk.

A Gyerekszemle gyerektesztelőinek a kedvencei:

The Crossing (az őzeket kell átsegíteni a szakadékon)

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek