Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekek jogairól az Alkotmányban? - körkép

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint az alkotmánytervezet nem biztosít megfelelő védelmet a gyerekeknek. Az MSZOE azt akarja elérni, hogy a Gyermekjogi Egyezmény 3. cikk 1. pontja alapján fogalmazzák meg, és ezzel az alapelvek szintjén is biztosítsák a készülő alkotmányban a gyerekek védelmét.

A Gyermekjogi Egyezmény 3. cikk 1.pontja szerint:

"A szociális védelem köz- és magánintézményei, a bíróságok, a közigazgatási hatóságok és a törvényhozó szervek minden, a gyermeket érintő döntésükben a gyermek mindenekfelett álló érdekét veszik figyelembe elsősorban."

Az MSZOE kiegészítő javaslatai az alkotmányhoz:

"x. § A Magyar Köztársaság biztosítja, hogy a szociális védelem, a nevelés, az oktatás köz- és magánintézményei, a bíróságok, a közigazgatási hatóságok, és a törvényhozó szervek, továbbá a természetes felnőttek személyek minden, a gyermeket érintő döntésükben a gyermek mindenekfelett álló érdekét veszik figyelembe elsősorban."

vagy

"y. § A Magyar Köztársaságban minden olyan természetes és jogi személy, aki a gyermek nevelésével, oktatásával, ellátásával, ügyeinek intézésével foglalkozik, minden, a gyermeket érintő döntésükben a gyermek mindenekfelettálló érdekét veszi figyelembe elsősorban."

Mielőtt továbbmennénk, fontos leszögezni, hogy az MSZOE értelmezésében 18 éves koráig minden személy kiskorú gyermeknek számít.

0 Tovább

Az elmúlt hét hírei

Csütörtökön, 75. életévében hunyt el Ranschburg Jenő, a magyar gyerekpszichológia meghatározó alakja.

Sorskérdések

  • Az új alkotmánytervezet jelentős változásai a gyerekeket is érintik.
  • A Kossuth Rádió riportjában a történelemtanárok szerint fontos, hogy a gyerekek átéljék március 15-ét. Ehhez pedig nem elég a tankönyv, élményszerű programokra is szükség van.
  • A magyar uniós elnökség sürgeti a bajba jutott gyermekek segítésére létrehozott egységes európai hívószám bevezetését minden uniós tagállamban. Navracsics Tibor szerint az elnökségi célok tervezésekor kiemelt jelentőséget tulajdonítottak a gyermekek jogainak.
  • Egymillió gyerek hiányzik – az mno.hu összefoglalója a Parlament március 8-ai demográfiai vitanapjáról.

Iskola

  • Több hátrányos helyzetű gyerekekkel is foglalkozó alapítványi iskola működése kerülhet veszélybe, mivel az egyházi iskolák kiegészítő normatívája jócskán növekedett, így a zárt keretösszeg miatt az alapítványi iskoláknak jutó pénz csökken – írja a nol.hu.
  • A Csányi Alapítvány a 2005-ben hátrányos helyzetű gyerekek számára létrehozott Életút Tehetséggondozó Programjának részeként Szegeden avatta fel az ötödik közösségi házat a résztvevő fiatalok számára. A programról Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány ügyvezető igazgatója nyilatkozott az InfoRádiónak.
  • Német vagy osztrák mintájú gyakorlati képzéssel kellene integrálni az oktatási rendszerekből kieső gyerekeket – mondta az ATV-nek Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke annak kapcsán, hogy a tankötelezettségi kort 15 évre vinné le a kormány.

Tévé és netbook

0 Tovább

A Rango dohányzásra szoktatja a gyerekeket?

"A Rango hatására gyerekek tömegei fognak rászokni a dohányzásra" - állítja Stanton Glantz a California-San Francisco Egyetemen működő dohányzásellenes központ igazgatója. Glantz szerint azok a gyerekek, akik hosszabb ideig nézik, ahogyan a karakterek dohányoznak a vásznon, kétszer-háromszor nagyobb eséllyel szoknak rá a dohányzásra, mint azok a társaik, akik ritkán látnak hasonló jeleneteket.


De nem csak San Franciscóban félnek a nézettségi listák élén álló Rango hatásától. "A filmben több mint hatvan olyan pillanat van, melyben dohányoznak" - állapította meg Kori Titus, a sacramentói dohányzásellenes nonprofit szervezet, a Breathe California vezérigazgatója. A szervezet Thumbs Up! Thumbs Down! programjában gyerekek és felnőttek vizsgálnak olyan filmeket, melyekben rágyújtanak, és megszámolják, hányszor cigiznek bennük a szereplők. A Rango ebből a szempontból igazán veszélyes mozinak minősül, ugyanis csak a Disney 101 kiskutya c. rajzfilmje közelíti meg a bagós jelenetek kritikus mennyiségét: a láncdohányos Szörnyella De Frász nagyjából szintén hatvanszor tűnik fel cigarettával a kezében.

1 Tovább

Gyerekek az új alkotmányban

Kigyűjtöttük, mit tart fontosnak leszögezni a gyerekekkel (is) kapcsolatosan az új alkotmánytervezet. A hatályos alkotmányhoz képest a tervezetben a gyerekek, a családok jóval hangsúlyosabban vannak jelen. A gyerekek utáni szavazati jog lehetősége ugyan nyitva marad, azonban bizonyos kérdésekben meglehetősen szigorú és határozott hangot üt meg a tervezet, sőt beleszól a családok életébe, például ahol azt írja, hogy "a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni".

ALAPVETÉS

K. Cikk

(1) Magyarország védi a házasság intézményét mint a férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.

(2) Magyarország támogatja a gyermekvállalást.

(3) A családok védelmét sarkalatos törvény szabályozza.

0 Tovább

Elképesztő növekedésssel a LEGO lett a világ negyedik legnagyobb játékgyártója

A dán játékgyártó LEGO 2010-ben az előző évinél 69%-kal magasabb, összesen 3,72 milliárd dán koronás (133,97 milliárd forint) nettó nyereséget könyvelhetett el - jelentette be a vállalat vezetője, Joergen Vig Knudstorp március 3-án.

Joergen Vig Knudstorp

Európa vezető játékgyártója éves jelentésében 37,3%-kal magasabb, 16 milliárd koronás bevételről számolt be. A LEGO értékesítései az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kelet-Európában növekedtek jelentős mértékben az előző évben, világpiaci részesedése 4,8%-ról 5,9%-ra ugrott. Ezzel a gyarapodással a LEGO a tavalyi ötödikről idén a világ negyedik legnagyobb játékgyártójává léphetett előre.

0 Tovább

Középiskolai felvételi: eltörölni vagy sem?

A Magyar Rádió tegnapi Vendég a háznál c. műsorában az iskolaválasztás szempontjairól kérdezték a szülőket, felvételiző gyerekeket. A műsorban hallhattunk általános iskolába készülődő hat éveseket és a középiskolai felvételit éppen teljesítő kamaszokat is, illetve szüleik meséltek arról, hogyan, milyen szempontok alapján választottak iskolát a gyerekeiknek.

A középiskolai központi felvételik utolsó napjai vannak már csak vissza, az utolsó etapban március 11-ig kell befejezni a szóbeli vizsgákat. Az oktatási elemzők, a pedagógusok és a pszichológusok véleménye eltérő abban, hogy jó-e felvételi procedúrának kitenni a 14 éveseket, de a meglepőbb, hogy - bár elméletileg nem lehet - egyes helyeken az általános iskolák belépőit is mérik. A rádióműsor első megszólalója egy anya, aki büszkén meséli hat és fél éves lánya határozott és alapos szereplését a felvételin:

"Nagyon nagy szűrésen esett át. 500 gyerekből 90-et vesznek föl, elég komoly felvételi volt: volt logikai, volt kommunikációs és rajzkészség mérése is. (…) Nagyon-nagyon pozitívan állt hozzá, pedig csak hat és fél éves."

1 Tovább

Gyerekek a tévé előtt: felmérés

A Eurodata TV Worldwide március 3-án publikált jelentése 2010-ben július és december között vizsgálta öt ország (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia) tévénézési szokásait a gyerekek körében.

A jelentés érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet. Annak ellenére, hogy a mai gyerekek nagyon otthonosan mozognak a legújabb multimediális technológia használatában, a televízió fölénye még mindig magas - sőt folyamatosan emelkedik. Ennek valószínűleg az is az oka, hogy a készülékgyártók és a műsorszolgáltatók folyamatosan fejlesztenek, bővítik a lehetőségeket. Johanna Karsenty, a kutatás vezetője kiemelte, a digitális áttérés iramának növekedésével a gyerekek megtapasztalhatják az előnyeit azoknak a szolgáltatásoknak, melyek segítségével azt és akkor nézhetnek, amit és amikor csak szeretnének. A gyerekek tévéfogyasztása tehát együtt változik az eszközök és a tartalomszolgáltatás fejlődésével.

0 Tovább

A hét hírei: tankötelezettség, díjak, bemutatók

Oktatás/nevelés

0 Tovább

Bizarr babák a '60-as, '70-es évekből

Ezek a babák kimaradtak a bizarr játékokról szóló posztból, mert külön fejezetet érdemelnek. Zavarba ejtő játékbabák következnek a '60-as, '70-es évek fordulójáról.

Kép: ~Jo~

0 Tovább

Húsbavágóan aktuális történet

Antal Nikolett kritikus ajánlója a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban bemutatott Robert Jelinek Európai történet c. darabjáról.

Európai történet, de számunkra még fontosabb, hogy magyar történet, húsbavágóan aktuális, szomorú jelenség. Lehetne a béka és a királykisasszony, a szegénylegény és a hercegnő kalandos, meseszerű románca, de ezúttal a cigányfiú (Miklós) és a polgármester egyetlen, erőszakos félelemmel őrzött lánya (Emília) között szövődik a szerelem. A diszkrimináció és sztereotipikus gondolkodás 21. századi Rómeó és Júliája áll előttünk a Kolibri Pince színpadán Robert Jelinek darabjában.

Érzékeny a kiindulási pont: Emíliát meggyilkolták, a házból Miklós szaladt ki, a felbőszült tömeg teljes bizonyossággal megkövezni készül, ám testvérével, Gusztival a lelkésznőhöz (Anna) menekülnek a templomba. Jelinek drámája tökéletes hitelességgel tárja elénk az eseményeket: Anna tehetetlen, segíteni próbál, de nem tudja levetkőzni előítéleteit, holott görcsös próbálkozásai mindvégig erre sarkallják. Megyes Melinda játéka ezt a bizonytalanságot kellő szuggesztióval hangsúlyozza. Objektív döntését minden körülötte lévő befolyásolni akarja, nem tudja, higgyen-e a szóbeszédnek, a tömegnek, az elmenekülő rendőröknek, hiszen a mérleg másik nyelvét Miklós őszintének tűnő vallomása, érzései ellensúlyozzák. Újra és újra magunkra ismerünk, Anna karaktere ettől válik szinte félelmetesen pontossá és árnyalttá. Miklós gondolatai elénk "varázsolják" a múlt hol idilli, hol tragikus folytatást sejtető szerelmi jeleneteit.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek