Többen jelezték az olvasók közül, hogy szívesen látnának egy leltárszerű pályázati ajánlót a gyerekeknek, kamaszoknak szóló aktuális kiírásokból. Utánanéztünk, milyen pályázatokra lehet jelentkezni március-áprilisban, ezekből közlünk most egy válogatást. A képző- és előadóművészeteken át a természettudományokig számos területen hirdettek meg programokat. A sorrend a jelentkezési határidők alapján állt össze.

1. A XIII. Kerületi Közművelődési Nkft. hagyományaihoz híven, ez évben is országos rajzpályázatot hirdet 5-6. osztályos és 7-8. osztályos, valamint 9-12 osztályos diákok részére. Pályázni lehet egy tetszőleges József Attila vers illusztrálásával, melynek technikája szabadon választott.

A pályázat beadási határideje: 2011. március 4.
A pályázati kiírás letölthető a www.kult13.hu és a www.pszk13.hu honlapokról.

2. Balatonfüred Város Önkormányzata és a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola és Kollégium esszéíró pályázatot hirdet magyarországi és határainkon túli 16-20 éves középiskolai tanulók számára SZÉCHENYI MA – A legnagyobb magyar gondolatai egy mai fiatal szemével címmel. A pályázók szabadon kiválaszthatják azokat a Széchenyi-műveket, műrészleteket, gondolatokat, amelyeken keresztül bemutatják saját olvasmányaik alapján kialakított Széchenyi-képüket. Az esszé elvárt terjedelme 8-10 oldal, melyhez kérjük az irodalomjegyzék csatolását is.

Beérkezési határidő: 2011. március 31.
A részletes kiírás itt olvasható.

3. A Csodaceruza folyóirat és a Koinónia Kiadó pályázatot hirdet 1-4. osztályos gyerekek számára Gyerekek bolygója címmel. A pályázat az áprilisban megjelenő Andri Snaer Magnason: A kékbolygó története című könyv kapcsán jött létre. A történet egy olyan bolygón játszódik, ahol csak gyerekek élnek.
Képzeld el a gyerekek bolygóját, és rajzold le egy A4-es oldalra! A rajzot nem feltétlenül a szöveg alapján kell elképzelni, használd a képzeletedet!

Leadási határidő: 2011. április 11.
A részletes kiírás itt olvasható.

4. Az MTA Kémiai Kutatóközpont, a Tudástársadalom Alapítvány (és a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága) pályázatot ír ki a Lángész program keretében (TÁMOP 4.2.3 KMR/1/2008-0006) középiskolás csoportok (4-5 fő) részére kémiai, illetve egyéb természettudományos témákhoz kapcsolódó kísérletek megfilmesítésére. A feladat lényege, hogy a csoportok egy érdekes kísérletet találjanak ki akár kémiai akár fizikai, vagy egyéb természettudományhoz kapcsolódó jelenségről.
A kiválasztott kísérletet telefon, videókamera vagy fényképezőgép segítségével kell rögzíteni, a kész videót regisztráció után töltsétek fel az oldalra.

Az elkészült kisfilmek  feltöltésének határideje: 2011. április 20.
A részletes kiírás itt olvasható.

5. A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár ismét nemzetközi meseíró pályázatot hirdet. A pályázatra a világ bármely országában élő, 1996. január 1-je és 2002. december 31-e között született gyermekek két példányban elküldött meséit várják.

Leadási határidő: 2011. április 15.
A részletes kiírás itt olvasható.

6. A ”haza mindenese”, Fáy András születésének 225. évfordulója alkalmából emlékbeszéd- és mesemondó versenyt hirdetnek fiataloknak. Az emlékbeszédmondó versenyre 14-19 év közötti fiatalokat hívnak. A beszédet a jelentkezőnek kell megírnia és emlékezetből, szép tiszta magyarsággal, a szónokokkal szemben elvárható követelményeknek megfelelően kell előadnia. A szöveg és az előadás együttes hatása alapján születnek meg a helyezések.

A jelentkezéseket április 28-ig várják.
A részletes kiírás itt olvasható.

7. A VEGA Csillagászati Egyesület ifjúsági csillagászati cikkírói pályázatot írt ki. Pályázhatnak 13-20 éves fiatalok bármely országból, csillagászati, asztrofizikai vagy amatőrcsillagászati ismeretterjesztő cikkekkel.
Maximális terjedelem: 10 oldal (táblázatokkal együtt, de ábrák és képek nélkül). A pályamunkának magyar nyelven kell íródnia.

A pályázatok beérkezésének határideje: 2011. április 30. 16:00 óra.
A részletes kiírás itt olvasható.

8. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen működő Kommunikáció: internet és média műhely netszó-pályázatot hirdet. A digitális kommunikáció (közösségi oldalak használata, csetelés, sms-ezés, blogolás) hatással van a magyar nyelv szókincsére is. E hatások közé tartozik az informatikai szókincs használata köznapi társalgásban is (pl. szkennel, szerver, domén, driver), az idegen - elsősorban angol - nyelvi szavak átvétele és magyarosítása (pl. CapsLock, pendrive, fájl, cset), illetve az új szóalkotások (pl. fácse, fészel, láwol) létrehozása, valamint új szószerkezetek (pl. dob egy sms-t, felmegy msn-re, leesik a netről) kialakulása.

A középiskolás, ifjúsági és felnőtt pályázóktól minél több, a fentiekhez hasonló szó, szószerkezet összegyűjtését várják. A szóhoz vagy szószerkezethez szócikkszerűen írjanak két-három mondatban rövid magyarázatot a szó jelentéséről, használatáról, esetleg keletkezési módjáról. Minden szóhoz, szószerkezethez illesszenek egy példamondatot, amelyben az adott lexikai elem előfordul. Ha szótárt vagy internetes oldalt használnak forrásként, annak az adatait is adják meg.

Például:

tapipad: A touchpad játékosan magyarított neve. A hordozható számítógépeken van egy beépített eszköz, amelynek funkciója az egéréhez hasonlít. Érintéssel működtethető - az eredeti angolhoz való hangzáshasonlóság mellett ez hatott a tapipad elnevezésre (tapogat, tapizik, tapi).
Példa: Túl érzékeny a tapipadod.

A pályamunkákat 2011. április 30-ig várják.
A részletes kiírás itt olvasható.