A gyerekeknek a londoni zavargásokban való részvétele, az iskolai kezelhetetlensége és a rossz iskolai mutatóik miatt kemény lépéseket tervez a konzervatív kormány. A tanárok nagyobb fegyelmezési szabadságot kapnak (például nem kell minden esetet dokumentálniuk, és a túlkapással vádolt pedagógusoknak anonimitást ígérnek addig, amíg vizsgálják az esetüket). A tanári tekintély megszilárdítása mellett Michael Gove oktatási miniszter a szó szoros értelmében vett fegyelmezett iskolát akar: ezért az oktatási intézményekben exkatonák is fognak dolgozni a gyerekek mentoraiként, és megnyílhat egy speciális katonai iskola Manchesterben.

A brit kormány 1,5 millió fontot ad (ez kb. 500 millió forint) a SkillForce jótékonysági szervezetnek, mely veteránoknak ad munkát az oktatásban, hogy a szervezet ki tudja terjeszteni munkáját az elmaradottabb vidékeken működő iskolákra is. Azok a katonatanár-jelöltek pedig, akik még nem szereztek megfelelő diplomát, két év gyorsított képzésen vesznek részt. A haditengerészet, a légierő és a hadsereg egykori katonáinak pedig 9 ezer font (kb. 3 millió forint) ösztöndíjat ajánlanak majd a tanárrá való átképzésükért. Ezt követően a nehezen kezelhető tizenéves diákok mentoraiként kezdenek el dolgozni az állami iskolákban, hogy segítsék a gyerekek bennmaradását az oktatási rendszerben. 

A SkillForce alapötletét az Egyesült Államok bevált programja adta: ott 15 ezer leszerelt katonát vontak be, hogy a belvárosi iskolákban erősítsék az eredményeket és a fegyelmet.

 

Katonai iskola nehezen kezelhető gyerekeknek 

A mentorprogram mellett a brit kormányzat előkészíti egy speciális katonai iskola megnyitását is. Egy oldhami volt katonai kiképzőtáborban fog működni az a tervezett militarista szellemű intézmény, ahová elsősorban a hátrányos helyzetű, kezelhetetlen gyerekeket várják. A tanárok sem a lúzer énektanár kategóriából fognak kikerülni, hanem Afganisztánban edződött katonák nevelik majd fegyelmezetté a gyerekeket – például egy felkelők ellen harcoló csoport kapitánya is ott lesz a tantestületben. 

Az iskola szakítani fog a nemzeti alaptantervvel: 11 éves kortól fogadja a diákokat, akiket kizárólag számolni, írni és olvasni tanítanak majd addig, amíg az elvárt szintet nem teljesítik ezekből a tárgyakból. Az iskolában zéró toleranciával viseltetnek majd a rossz magaviselet ellen, bevallottan elvetik a „liberális nevelési elveket”. 

Az oldhami iskola ötlete Burki kapitánytól származik, a modell kidolgozásában Tom Burkard, a Center for Policy Studies kutatója és Lord Guthrie, a véderő korábbi vezetője is részt vesz. A hangsúlyozottan tekintélyelvű nevelési módszereken alapuló iskola célja, hogy szigorú erkölcsi és szellemi útmutatást adjon a bekerülő diákoknak. Nagy hangsúlyt fektetnek majd a katonai fegyelmezés terén is hatékonynak bizonyuló sportra és a szabadidős tevékenységekre. Az iskola legkorábban 2012 szeptemberében nyithat. 

Gove oktatási miniszter úgy véli, a kipróbált katonák segíthetnek fegyelmet, önérzetet és céltudatosságot plántálni az ide kerülő gyerekekbe. Az 1997 és 2001 között vezérkari főnöki tisztséget betöltő Lord Guthrie szerint az iskola célja a választott szellemiség ellenére nem a jó katonák, hanem a jó állampolgárok nevelése lesz.

 

Kövess minket Facebookon is!