Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Több gyereknek van játékkonzolja, mint biciklije

Az 1500 fős, hat és tizenöt év közötti brit gyerek részvételével készült kutatás szerint a többség alig sportol, nagyobb részük videojátékokkal foglalja el magát tanítási időn kívül. A gyerekek 15 százaléka például nem tud úszni, 10 százaléka nem tud biciklizni, 22 százaléka sohasem futott egyhuzamban 400 méternél többet. Az adatok szerint a brit gyerekek harmadának nincs is biciklije, ugyanakkor 68 százalékuknak van mobiltelefonja, 77 százalékának játékkonzolja.

Az elmúlt hét legfontosabb és legérdekesebb híreiből válogattunk.

0 Tovább

Abortusztilalom: nem állnak még készen a magyarok

Kampányok a családokért

  • "Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek..." - ezt írták az abortuszellenes kampány plakátjára. A kormány célja az, hogy minél több gyerek szülessen meg - még ha az édesanya nem is akarja megtartani a gyereket.
  • A magyar társadalom nem kész arra, amire például a lengyel, hogy Magyarországon be legyen tiltva az abortusz. Ezt nem is szeretnénk, de az élet fontosságára felhívjuk a figyelmet - jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár.
  • A gyereknevelés jó munkavállalóvá tesz: tudatformáló kampányt indít a NEFMI. Soltész Miklós szociális államtitkár szerint az egész Európát érintő demográfiai válság megoldására a családok megbecsülése, valamint a munka és a magánélet összeegyeztethetősége lehet az egyik legfontosabb válasz.
  • A munkavállalás ösztönzését már a gyerekkorban el kell kezdeni. Réthelyi Miklós miniszter kifejtette, a nagy munkanélküliséggel küzdő országokban a munkalehetőségek biztosításával kell a még munkaképes korban lévő emberek számára ösztönözni az életstratégia-váltást azért, hogy a gyerekek azt lássák reggel, hogy a szüleik felkelnek és munkába mennek. A többgenerációs munkanélküliségben élő családok tagjainak kiemelésében már az oktatásnak is részt kell vennie.


Az MTV Az Este c. műsorában is foglalkoztak az abortuszellenes kampánnyal. A videó automatikusan elindul a hajtás után.

0 Tovább

Iskolabezárások országszerte

A hét egyik legfontosabb híre, hogy a VII. kerületi önkormányzat az érintettek szerint korrekt indoklás nélkül akarja bezáratni a Janikovszky iskolát.

0 Tovább

Olcsó energiaitallal tennék éberré a diákokat - a hét hírei

Mire van szüksége a gyerekeknek?

  • Csukás István most volt 75 éves - születésnapi interjújában a gyerekirodalommal való kapcsolatáról is mesél.
  • Egy töttösi kamasz fiú 11 éve gyűjtögetett plüssmacijait ajánlotta fel a pécsi Dóri Ház beteg gyerekeinek.
  • Egy ausztrál szövetségi állam kormánya különleges, a "mentális éberséget elősegítő" italt fejlesztene középiskolásoknak. A kiírásban az szerepel, hogy kellemes ízű, a figyelmet fenntartó, olcsó italt szeretnének, amely alkalmas arra, hogy egész nap éberré tegye a középiskolásokat.
  • Robot házibarátot tervezett gyermekek számára egy dél-koreai cég. A játékot kedd óta lehet megvásárolni. Kibot, a majomarcú robot tud énekelni, olvasni, online játékokat játszani, pislogni és mozogni is. A húsz centiméteres robot beépített kamerát tartalmaz, lehet videóbeszélgetésre is használni, így a szülőknek is hasznos lehet. Egy ilyen barát ára 447 dollár (82 ezer forint).

0 Tovább

Feketelistán a melegházasságról szóló gyerekkönyv

Közoktatási viták

Elkészült a közoktatási törvény végleges koncepciója: 3 éves kortól kötelező óvoda, 7 éves kortól minden gyereknek iskolába kell járnia, és 16 évig tankötelesek.
A gazdasági tárca a gyerekek óraszámát hárommal-néggyel emelné. A Nefmi szerint a tanulók óraszámának emelkedése a kormányprogramnak megfelelően bevezetendő többlet-testnevelésórákból származik.
Az MSZP szerint rontja a hátrányos helyzetű fiatalok majdani elhelyezkedésének esélyeit, és az olcsó, szakképzetlen munkaerő növekedéséhez vezet, ha megvalósulnak a kormány oktatáspolitikai elképzelései.

  • A kapitalimust tanulni kell: gyerekkortól tanítani kellene, hogyan bánjunk a pénzzel, így talán kevesebb lenne a nehezen élő család - állítják a szakemberek.

0 Tovább

Skype-pal, Elmóval küzdenek az iskolázatlanság ellen - a hét hírei

A Kötve-fűzve összeszedte a legfontosabb újdonságokat az április 14-17. között megrendezett 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenő gyerekkönyvekből. Válogatás a mesekönyvekből és a gyerekprogramokból itt.

Segítség a felzárkózásban

  • A helyi viszonyokra szabott Szezám utcával próbál változtatni a pakisztáni gyerekek iskolázatlanságán az Egyesült Államok. Elmót és barátai New York helyett egy kis faluban élnek majd, és főleg urdu nyelven beszélnek. A sorozattól társadalmi változást remélnek, a sugárzás ősszel indul.
  • Hetente egyszer a Skype internetes videotelefon segítségével tart matematika órákat egy mérnök a gyerekeknek India egy eldugott falujában. Az iskola tavaly nyílt meg 500 tanulóval. A Skype-órák kötelezőek, hétvégén és esténként a hagyományos tanórák után tartják.
  • Az autista gyermekek fejlsztésében nyújthat segítséget egy hamarosan kereskedelmi forgalomban is megjelenő robot. A Keepon névre hallgató robot többféle mozgásra képes, érzelmeket is ki tud fejezni a mozgásával, az a gyerek pedig, akinek gondok vannak a szociális interakciójával - mint például az autisták -, vissza tudja nézni a saját viselkedését a robot szemszögéből. Ezáltal képet kaphat arról, mások hogyan látják őt.

0 Tovább

Szájer szerint jogfosztottak a magyar gyerekek

Magyarország: viták újra és újra

  • Hoffmann Rózsa szerint vége van annak a világnak, hogy egy rendbontó gyerek terrorizálhasson másokat egy tanórán. A büntetés csak a legvégső eszköz lehet, viszont a gyermeket az óráról ki lehet kísértetni.
  • "Elfogytak a gyerekek, miközben mostanra a felsőoktatás feldolgozta a korábbi, szűk elitképzés felduzzasztotta tartalékot" - adott helyzetképet Pokorni Zoltán, hozzátéve, "nem tudom elképzelni demográfiai csökkenés közepette, hogy kapacitásokat finanszírozzunk, változatlan formában". A kormányzatnak választ kell találnia arra, hogyan tarthatóak a hazai munkaerőpiacon az itt végzettséget szerzett fiatalok.
  • Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő botránynak tartja, hogy jelen pillanatban nem egyenlő a választójog, és így a gyermekek, a magyar 20%-a "jogfosztott".
  • Egyes közgazdászok szerint a bölcsődéért, függetlenül attól, hogy önkormányzati, magánbölcsődéről vagy családi napköziről van-e szó, mindenkinek fizetnie kellene. Az államnak pedig gyermekellátási utalványok formájában hozzá kellene járulnia a költségekhez.

0 Tovább
12345
»

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek