Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bálnahajtású teherhajó - gondoltad volna?

Christoph Niemann illusztrátor 1970-ben született Németországban, ott végezte tanulmányait, majd 1997-ben New Yorkba költözött. Munkái a The New Yorker, az Atlantic Monthly, a The New York Times Magazine és az American Illustration borítóin is megjelentek. 2008-ban Berlinbe költözött családjával, azóta írja és illusztrálja a New York Times blogját, az Abstract City-t. (2011-től a blog a The New York Times Magazine-ba olvadt, így a neve is Abstract Sunday-ra változott.)

Niemann-nak gyerekkönyvei is vannak, most áprilisban jelent meg a That's How!, melyben a járművek működését egy kisfiú fantáziája szerint rajzolja meg. A könyv a közönség és a kritikusok tetszését is elnyerte, a megoldások nagyon ötletesek és humorosak.

Nektek hogy tetszik?

0 Tovább

Kisgyereked van? Hamarosan könnyebben kirúghatnak!

Nem nyert a maci a Médiatanács szavazásán. Az óvodások, a hat éven aluliak számára ajánlott tartalmakat a kisfiú piktogram fogja jelölni a jövőben. A pedomacira emlékeztető ábra a szavazás zárása előtt 54%-kal vezetett, az utolsó napon azonban a kisfiúra több ezer szavazat érkezett, így magas fölénnyel, 64%-kal nyert.

Ezek voltak a hét legfontosabb gyerekekkel foglalkozó hírei:

Magyarország

  • Amennyiben az országgyűlés elfogadja, a jövőben a védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók, ha nem kívánják tovább foglalkoztatni a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőket és az öregségi nyugdíjkorhatár előtt állókat. Ez derül ki a Pénzcentrum birtokába került törvénymódosítás-tervezetből. Jelenleg a munkáltató csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyukat többek közt azoknak, akik táppénzen vannak, várandósok, lombikbébi programban vesznek részt, gyesen, gyeden vannak, illetve dolgoznak, de a legkisebb gyermekük még nem érte el a 3 éves kort. Ezt változtatnák most meg.
  • Meghiúsult a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kecskeosztása a mezőkovácsházai kistérségben. Valaki vagy valakik felvásárolták ugyanis a tenyésztőnél lefoglaltak állatokat, kétezer forintos felárral - közölte az alapítvány pénteken.

0 Tovább

Rajzfilmmel ösztönöznék gyilkolásra a gyerekeket

Gyermekeknek szóló animációs filmet készít az al-Kaida terrorszervezetnek az Arab-félszigeten tevékenykedő szárnya azzal a céllal, hogy harcra buzdítsa a fiatalokat. A film "hőstetteket", köztük "harci cselekményeket" fog bemutatni, célja pedig az, hogy a "fiatalokat és a gyermekeket az iszlám dzsihád tanainak a követésére ösztökélje" - írja a Hír24.

Nem ez lenne az első terrorizmust népszerűsítő médiatermék. Egy éve jelent meg az al-Kaidának angol nyelvű tinimagazinja, az Inspire, melyben többek között olyan cikkek szerepelnek, mint az, hogyan készítsünk az otthoni konyhában bombát. A nőknek pedig szintén egy szélsőséges csoport készített internetes lapot a nyugati magazinok mintájára: az Al-Shamikha (kb. 'A fenséges nő') például öngyilkos merényletekhez és a tökéletes pasi meghódításához ad tippeket.

Az Inspire 2010. júniusban megjelent számának címlapja

1 Tovább

Magyarországon a család belügye a gyerekbántalmazás?

Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet július 7-én indította el a www.gyermekbantalmazas.hu oldalt, mely a veszélyeztetett gyerekeknek, a szülőknek és a szakembereknek tartalmaz tájékoztató, segítségnyújtó anyagokat. Az oldal elindulásáról és a magyar gyerekek helyzetéről dr. Kovács Zsuzsanna gyerekorvost kérdeztük. Elmondása szerint a tapasztalatok elkeserítőek, holott Magyarország volt a tizennegyedik ország a világon, ahol törvényben is rögzítették a testi fenyítés tilalmát - most mégis úgy látszik, hatalmas a lemaradásunk.

Kép: Gyermekévek

9 Tovább

Sok millió gyerek köszöntötte születésnapján a volt elnököt

A Dél-afrikai Köztársaságban gyerekek millió ünnepelték Nelson Mandelát a 93. születésnapján - a tanórák kezdete előtt 12 millióan énekeltek neki. A nemzetközi Mandela-napot 2009-től ünneplik július 18-án, az elnök születsénapján. Ez a nap a közösség szolgálatáról szól.

A videón dél-afrikai általános iskolások éneklik Mandelának a Happy Birthday-t, majd a Dél-afrikai Köztársaság himnuszát.

0 Tovább

Etikusabb elvenni a szülőtől az elhízott gyereket, mint megműteni?

Összegyűjtöttük az elmúlt napok legfontosabb, legérdekesebb híreit. Ez alapján nem könnyű ma gyereknek lenni sem Magyarországon, sem máshol.

Kövér gyerekek

  • Elvennék szüleiktől a túlsúlyos gyerekeket. Bizonyos esetekben etikusabb átmenetileg nevelőszülőknél elhelyezni a túlságosan elhízott gyermekeket, mint gyomorszűkítő műtéteket végezni rajtuk - vélekedik egy gyermekelhízás-specialista az amerikai orvos társaság szaklapjában (JAMA) írt cikkében. Mintegy kétmillió gyermek túlzottan elhízott az Egyesült Államokban.
  • A legnagyobb amerikai élelmiszergyártó vállalatok bejelentették, hogy önkéntesen visszafogják az egészségtelen termékek gyerekeknek szóló marketingjét, és saját irányelveket fogadnak el a reklámokra. Az új kívánalom csak akkor engedné meg a cégeknek, hogy gyerekeknek reklámozzanak egy terméket, ha az megfelel bizonyos táplálkozási előírásoknak.
  • Az elhízás elleni küzdelem jegyében indult új kampányában a brit kormány irányelveket bocsátott ki hétfőn, amelyekben az öt év alatti gyerekek, még a járni sem tudó babák ajánlott napi fizikai aktivitására is kitérnek.

Kép: health.ninemsn.com.au

1 Tovább

A nagyon zöld gyerekek kézikönyve

Mit jelent környezettudatosnak lenni? - kérdezzük az óvodástól. Nem szemetelünk, nem pazaroljuk a vizet - érkezik a válasz. Gévai Csilla könyve, a Nagyon Zöld Könyv ezeknek a manapság már kisgyerekkorban rögzült szabályoknak a miértjeit próbálja megmagyarázni az általános iskolásoknak.


Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, jóléti társadalom, globális felmelegedés - az elvont, még a felnőttek számára is sokszor nehezen megragadható fogalmakat játékosan, szemléletes példákkal körülíró Nagyon Zöld Könyvből a gyerekek a környezettudatossághoz fontos információkat tanulhatnak. A könyv felépítése ugyanis valóban egy tankönyvre emlékeztet: a fiktív elbeszélő, Csillagpor Csilla a fejezetekben egy mindennapi, személyes tapasztalat vagy egy érdekes problémafelvetés után felteszi a kérdést, mi is a gond ezzel, majd precízen pontokba szedi az érveket, ellenérveket - mindezt megtoldva kis tudománytörténeti kitérőkkel is. A könyv végén pedig egy gazdag, összefoglaló szójegyzék található a környezettan alapfogalmaiból.

0 Tovább

Vége a civilizációnak, ha nem tanítjuk kézzel írni a gyereket?

Az Egyesült Államokban szinte mindenhol abbahagyták a folyóírás tanítását az általános iskolákban, arra hivatkozva, hogy a számítógép korában erre nincs szükség. A gyerekek harmadikos koruktól tanulják a gépelést, hatodikban pedig már minden házi feladatot számítógépen készítenek el. A folyóírás helyett az alapkövetelmény a tízujjas gépelés lett. Az írásoktatás átalakulásának hatására a gyerekek általában nem tudják elolvasni a folyóírást, és ők is csak nyomtatott betűkkel tudnak írni. És persze így nincs egyedi aláírásuk sem. Most, hogy Indiana is csatlakozott a trendhez, már 42 államban nincs folyóírás-tanítás.

29 Tovább

Kínos: pedofil figura jelölné a gyerekbarát tartalmakat?

A Médiahatóság egy külön piktogrammal jelölné a gyerekeknek ajánlott televíziós műsorokat, ennek a kiválasztását pedig az internetezőkre bízza:

3 Tovább

A hiteles politikus a gyerekével kampányol?

Érdekes véleménycikket olvastunk a The New York Times vasárnapi internetes kiadásában. Frank Bruni arról elmélkedik, vajon jó-e az, ha a politikusok a kampányuk során felhasználják a gyerekeiket is.

Gyerekekkel kampányolni az Egyesült Államokban

Obama elnök a republikánosoknak jegyezte meg, hogy példát vehetnének lányairól, a 12 éves Maliáról és a 10 éves Sasháról: ők ugyanis időben elkészítik a házi feladataikat.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek