Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekeknek játszani a legszebb – interjú Novák Péterrel

A Nemzeti Táncszínházban november 26-án a közönség egy minden szempontból interaktív darabban láthatja Novák Pétert: édesanyjával, Foltin Jolánnal közösen készítenek egy elsősorban óvodásoknak, alsós általános iskolásoknak szóló előadást Tititá címmel. Novák Péter az előadás főszereplője, ceremóniamestere, segítőtársai pedig sokféle hangszeren - például háztartási eszközökön - muzsikáló zenészek és egy táncospár. A Tititá a gyerekekkel való együtténeklésre, együttgondolkozásra épül, jellege miatt is inkább nevezhető talán rendhagyó tanórának, mint klasszikus színházi előadásnak. A benyomások meghatározó szerepéről, a szülő-gyerek viszonyokról és a színháznak a gyerekek életében betöltött szerepéről a Tititá játékvezetőjével, Novák Péterrel beszélgettünk.

Kép: Nemzeti Táncszínház

0 Tovább

Egy betűk nélküli mesekönyv

Az egyik kedvenc illusztrátorunkkal, Craig Frazierrel már foglalkoztunk itt a blogon, amikor bemutattuk saját fejlesztésű betűtípusát, az állatos Crittert. Most egy picture bookot mutatunk tőle, amelyben semmi szöveg nincs. A képek egy madár és egy méh közös utazását mesélik el, akik hol eltávolodnak egymástól, hol újra összejönnek. Az illusztrációk orientálják a mesélőt és/vagy a gyermeki fantáziát azzal, hogy bizonyos vizuális nyomokkal sejtetik, nagyjából mi fog történni a következő oldalpáron - hogy egészen pontosan mi, az már nem a könyvön, hanem a mesélőkön múlik. A könyv így fokozott kreativitást vár el az "olvasótól", akinek szigorúan egy-egy kép áll a rendelkezésére, hogy tovább szője a mesét.

0 Tovább

„Kérni fogom Istent, segítse győzelemre az al-Kaidát!”

Korábban írtunk már arról, milyen tragikus következményei vannak az utóbbi évtizedek legnagyobb szárazságának Szomáliában. A brit The Guardian munkatársa, Jamal Osman kizárólagos betekintést kapott az Ala-yasir menekülttábor életébe, ahol tíz napon keresztül filmezett. Eredetileg azt akarta kideríteni, miért akarják bezárni a menekülttábort úgy, hogy közben az elküldött emberek egészségügyi állapota és a megélhetésük, az otthonuk körülményei még nem tisztázottak. Ugyanis végre megérkezett az eső: egyetlen éjszaka alatt sártengerré változott a tábor, és a videón is látszik, ahogyan a mezítlábas gyerekek a sátorsorok közti latyakban csúszkálnak. A regionális kormányzó pedig bejelentette, hogy itt az esős évszak, ideje mindenkinek hazamennie - 24 óra alatt közel 5 ezer embernek kellett így elhagynia Ala-yasirt. Az emberek egy része bizakodó, mások aggódnak: hogy pontosan mi is vár majd rájuk a falujukban, azt viszont senki sem tudja. A teherautója platóján férjével és öt gyerekével hazafelé tartó Ruqiya szerint semmi nem vár rájuk: otthon nem lesz élelem, és míg a táborban volt tiszta vizük, most egy olyan helyre mennek, ahol csak koszos víz van. A tábor egyik első lakója, Fatumo Osman azonban mind az öt gyerekét elveszítette a szárazságban - a legutolsót két nappal azelőtt, hogy Jamal Osman őt filmre vette.

A tábor viszont - és Jamal Osman videóriportja - más miatt is érdekes lett.

0 Tovább

A magyar animációs film új nemzedéke

Az Egyszervolt.hu és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animációs tanszéke először 2008-ban dolgozott együtt az ún. Versfilmek projekten. Az Egyszervolt.hu szerkesztősége ismert szerzők verseiből és verses gyerekdalokból készített egy bővebb összeállítást, melyből a MOME hallgatói választhattak egyet-egyet, melyet animációs filmként dolgoztak fel. A leendő rajzfilmrendezők Fülöp József és M. Tóth Géza szakmai felügyelete alatt filmesítették meg a verseket. A hallgatóknak egyedül a szakmai kritériumoknak kellett megfelelniük, egyébként teljesen szabad kezet kaptak. A közös vállalkozás sikerén felbuzdulva 2010-ben újabb versfilmek születtek, így számuk 28-ra bővült.

Képkocka Gellár Csaba animációs filmjéból, a Béka-partiból (2008)

0 Tovább

Készülj a halloweenre!

Régen volt már ingyen letölthető és kinyomtatható kreatívos posztunk - most picit pótoljuk. A sablonokért kattintsatok a képekre!

Öltöztethető babák a Babalisme-től:

0 Tovább

Az EU nem tűri a gyerekkereskedelmet

Megszavazta az Európai Parlament csütörtökön a gyerekek szexuális zaklatása, szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló európai uniós irányelvtervezetet. Az új jogszabály értelmében - amelyet formálisan még az EU-tagországok kormányait képviselő Tanácsnak is jóvá kell hagynia - egyszerűbb lesz büntetni és megakadályozni a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket, és a sértettek is nagyobb védelemben részesülnek majd.

Mint Cecilia Malmström, a belügyekért felelős európai bizottsági tag a strasbourgi plenáris szavazást üdvözölve hangoztatta, a jogszabály egyértelművé teszi: "az EU nem fogja eltűrni, hogy szexuális vágyaik kielégítéséhez a bűnözők tárgyként használják fel a gyermekeket, illetve azt, hogy áruként kereskedjenek velük".

0 Tovább

„Nézd, milyen szép színeket kevertem!”

Mese a színek hatalmáról - nagyjából így lehetne röviden összefoglalni, miről is szól Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt meséje, a Cerka Tinka és a szürke lord. A Miklya házaspár a szó szoros értelmében sokszínű világot teremtett: Kolorító mindennapjait az határozza meg, hogy uralkodói, Lord Grafith, Don Aquarell, Donna Pastella, Signorina Tempera éppen milyen arányban keverik hozzá árnyalataikat.

A sztori lényege, hogy Don Aquarell és Donna Pastella visszafogottan színes uralkodását felborítja Lord Grafith felbukkanása, és ezzel Kolorítóba beköltözik a szürkeség, a színtelenség. A címszereplő Cerka Tinka - Aquarell és Pastella kislánya - nem hajlandó belenyugodni a színek nélküli életbe, próbálja felrázni a kolorítóiakat, nevetése, tettrekészsége átragad másokra is, és a színek kezdenek visszatérni a városba. Aztán kiderül, hogy az akvarell és pasztell színek sem valami izgalmasak önmagukban, és az élet akkor lehet csak igazán mozgalmas, ha az élénk, harsány, visszafogott, szomorú, határozott árnyalatok harmóniája érvényesül. Így hát mindenki jól kibékül, és beveszik még az élénk Signorina Temperát, a fekete-fehér-szürke ezer árnyalatát ismerő Lady Tust és a több millió színt látó Printert is a csapatba.

1 Tovább

Még mindig a tévé a legnépszerűbb bébicsősz

Minden eddiginél több időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt - derült ki egy friss amerikai kutatásból. Egy San Franciscó-i nonprofit egyesület, a Common Sense Media 1384 szülőt kérdezett meg a gyerekeik médiafogyasztási szokásairól. A mobilokra készített alkalmazások elterjedése óta ez az első ilyen irányú felmérés, de unikális amiatt is, hogy a képernyő előtt töltött időt a születéstől kezdve vizsgálja.

Az eredmények értékelése több egyéb mellett arra is rávilágított, hogy a gyerekek között egy ún. "app-szakadék" húzódik. A tehetős, vagyis a 75 ezer dollárnál magasabb jövedelmű családok nagyjából fele elsősorban a kisgyerekeknek tölt le mobilszoftvereket - szemben a 30 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelmű családokkal, ahol ez mindössze nyolcból egy családra jellemző. A szerényebb körülmények között élő szülők harmada pedig azt sem tudja, mit takar az "app" rövidítés. (Ez az okostelefonokra, táblagépekre, médialejátszókra gyártott szoftver, magyarul alkalmazás.)

0 Tovább

Készíts őszi levelekből cuki állatokat!

Egy nagyon jópofa válogatást találtunk: a lehullott őszi levelek felhasználásához adnak ötleteket ezek a különböző levelekből, termésekből papír és ragasztó segítségével készült képek.

0 Tovább

Palotát koldulásból: kizsákmányolt cigány gyerekek

A BBC Panorama című műsora egy filmet készített a London utcáin, köztük az Oxford Streeten kéregető romániai cigány gyerekekről. A legfiatalabb koldus alig négyéves, és a gyerekek naponta átlag 500 fontot - vagyis kb. 160-170 ezer forintot szednek össze. A riporter, John Sweeney által 21. századi Twist Olivéreknek nevezett gyerekek minden időjárási körülmény ellenére kitartóan "dolgoznak".

2 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek