Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jön a családjogi törvény, itt van az új alaptanterv

Régóta létező, de a gyakorlatban csak ritkán alkalmazott szabályokat iktatna sarkalatos (kétharmados többséget igénylő) törvénybe a KDNP családjogi javaslata, amelyről első olvasatban már tárgyalt a kormány. A KDNP tervezete szerint a gyerekek nem élhetnek majd egészségtelenül, és törvényben rögzített kötelességük lesz szót fogadni a szüleiknek, a szülőknek pedig akár azon az áron is segíteniük kell a gyerekeiket, ha ezzel magukat fosztják meg valamitől - egyebek mellett ezek a javaslatok vannak a családjogi törvény [origo] birtokába került tervezetében. A kormány több eszközzel is segíteni akarja a gyereket nevelők boldogulását, a gyermektelen élettársak viszont hátrányba kerülhetnek.

Egy regionális gyámhivatal vezetője az [origo]-nak azt mondta: "helyénvalónak" tartja, hogy az új törvényben kötelezettségek is szerepelnének, a jelenlegi, 1952 óta létező szabályozás ugyanis szerinte inkább csak jogokat fogalmaz meg, az együttműködés előírása pedig "elvi keretet adhat" a később kidolgozandó végrehajtási részletszabályokhoz. Egy másik gyámhivatal vezetője szerint nem is teremtene új helyzetet a KDNP tervezete, csak ha részletesen meghatároznák, ki számít engedetlennek, és milyen szankciókkal kell sújtani azokat, akik nem szófogadóak, ilyenek azonban nem szerepelnek a javaslatban.

Az elmúlt hét híreiből válogattunk.

0 Tovább

Amerika legjobb könyvillusztrációi

A New York Times Book Review összeállította a tíz legjobb gyerekkönyv listáját, melyeket az illusztrációk alapján választottak ki az Egyesült Államokban 2011-ben kiadott könyvek közül. A listát borítókkal, belső illusztrációkkal és bemutató videókkal egészítettük ki.

Along a Long Road
írta és illusztrálta Frank Viva (Little, Brown Books for Young Readers)

1 Tovább

Az elmúlt évek egyik legszebb gyerekkönyve

Nevenincs és sosemvolt hercegnők - már a cím is valami különlegeset idéz, ráadásul a nagyalapú, szép kivitelezésű könyv mágnesként vonz magához a könyvesboltban is. És amikor kinyitjuk, a varázslat csak fokozódik: Rébecca Dautremer művészi könyvillusztrációtól egészen egyszerűen nem lehet elszabadulni. Túlzás nélkül lehet mondani, hogy ez az egyik legszebb könyv, mely az utóbbi években, sőt évtizedben magyarul megjelent.

0 Tovább

„Kicsit műanyag képük van” – gyerekek a Kerényi-féle festményekről

Több mint húszmillió forint értékben rendelt festményeket Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a magyar történelem utóbbi százötven évéről az új alaptörvény díszkiadásához. Az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) Gyerekrádió című műsorában november 9-én gyerekek véleményezték a festményeket, a szerkesztők indoklása így szól: "Gyerekeket kértünk meg, akik harag és elfogultság, na meg a történelmi ikonográfiai hagyományok ismerete és politikai világnézet nélkül mesélik el nekünk, mi is van a képeken. Amit mi már talán nem látunk."

0 Tovább

Új gyerekprogram-magazin indult

A novemberi első számmal startolt a Fidelio Média ingyenes kiadványa, a Bóbita, mely elsősorban a gyerekes családoknak segít budapesti és Pest megyei ajánlataival - írja a fidelio.hu.

0 Tovább

Már a Harisnyás Pippi is rasszista?

Szakemberek újra és újra visszatérő témája, hogy milyen veszélyesek is a gyerekkultúra kedvelt meséi: a Hupikék törpikék antiszemita, rasszista és kommunista, a Spongyabob agyzsibbasztó, a Thomas, a gőzmozdony pedig nem píszí. És most itt a legújabb: állítólag a Harisnyás Pippiről szóló könyvek is rasszisták.

2 Tovább

Gyerekmunka gyerekrajzokon

Megrázó kiállítást nyitott meg az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO - International Labour Organization) olyan rajzokból, melyek a "Gyerekek a gyerekmunkáról" témában készültek. A kiállítás anyagát a Genfi Világszövetség pedig egy ingyenesen letölthető kiadványban gyűjtötte össze. A kötet célja felhívni a figyelmet a gyerekmunkások kiszolgáltatott helyzetére, a gyerekmunka különböző fajtáira. A 8-16 év közötti alkotók között többen maguk is a gyerekmunka áldozatai. A rajzok a világ minden tájáról érkeztek, ezekből mutatunk párat.

0 Tovább

A te gyereked ismeri a jogait?

Minden gyereknek joga van ismernie a jogait - ezt mondja ki a Gyermekjogi Egyezmény is, melyet Magyarország 1991 őszén ratifikált. A jogok megismerése, megértése azonban sokszor egy felnőtt számára is nehéz, éppen ezért a szaknyelven megfogalmazott alapdokumentumokhoz több segédanyag is készült. Ezek közül mutatjuk most be az Országgyűlési Biztosok Hivatalához tartozó honlapot, a gyermekjogok.obh.hu-t. Az oldalt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa indította, hogy legyen egy olyan hely az interneten, ahonnan a gyerekek tájékozódhatnak az őket érintő jogokról.

2 Tovább

Nem csak börtön várhat a gyerekpornón nyerészkedőkre

Európában minden ötödik gyerek szexuális zaklatás áldozatává válik, ezért október 27-én elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament a gyerekek szexuális zaklatása, szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló európai uniós irányelvtervezetet. Az [origo]-nak nyilatkozó kriminológus szerint a magyar szabályok eddig is szigorúak voltak, de most további lépések is várhatóak.

Az eddigi magyar szabályokhoz képest újdonság, hogy az ajánlás szerint gyermekbántalmazási ügyben a nyomozás megindításának az áldozat bejelentésétől függetlennek kell lennie. A magyar Btk. szerint csak akkor lehet szemérem elleni erőszak és megrontás miatt eljárást indítani, ha azt a sértett kéri. Az EP indoklása szerint azonban "a gyermek áldozatok nehezen tesznek feljelentést a zaklatás miatt, az elkövetők pedig megőrzik névtelenségüket a virtuális térben, ezért meg kell könnyíteni a bűncselekmények kivizsgálását és a büntetőeljárás során a vádemelést".

0 Tovább

Balatoni gyerekfantasy szörnyekkel és akcióval

Ezen a hétvégén egy sok szempontból különleges könyvet mutatunk be: Nyulász Péter Helka - A Burok-völgy árnyai című meseregényét. A Helka egy kevésbé ismert, de annál varázslatosabb balatoni legendát idéz fel. A Balatonon mára leginkább presszók vagy hajók nevei őrzik Helka történetét, és csak kevesen vannak, akik tudják, ki is volt Helka vagy Kelén, esetleg Sió és Kamor. (Aki kíváncsi rá, itt olvashat róluk.) Nyulász Péter az eredeti legendát dolgozta fel egy akciódús, fordulatos gyerekfantasy-vé.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek