Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezekkel játszottunk a '80-as években

Egy francia webdizájner, illusztrátor és fényképész, Micaël Reynaud fotósorozatot készített a '80-as évek emblematikus fiús játékaiból. Az ezekből összeállított nosztalgikus kisfilmben, a The King of Legolandben a Rubik-kocka, a Transformers, a Hot Wheels, a Matchbox, a LEGO, a Duplo és sok más, főleg tömény műanyag kincs mellett a floppyn kiadott játékok is feltűnnek pár pillanatra. A zene a Hunting Charlie's Bandé.

0 Tovább

Hiába a bohóckodás, Budapest akkor is szomorú

A friss téli és karácsonyi mesekönyvek közül elsőként egy kakukktojást, az 1982-ben elhunyt Végh György A kéményseprő hóember c. meséje kerül bemutatásra a Gyerekszemlén.

0 Tovább

Hogyan kellene informatikát tanítani a mai gyerekeknek?

Korábban írtunk arról, hogy egy friss felmérés szerint az Európai Unióban a gyerekek 36%-a, Magyarországon pedig 46%-a véli úgy, hogy jobban ért a világhálóhoz, mint a szülei. Gyakran felvetődik az is, hogy a gyerekek vajon tanáraiknál is többet tudnak-e a technikáról? Ezt a kérdést a Guardian most fel is tette oktatási szakértőknek, akik válaszaikban sok érdekes szempontot vetettek fel. Az informatikaoktatás a briteknél is főleg abból áll, hogy az alapprogramok használatát tanítják - és bár a vélemények megoszlanak arról, pontosan miről is kellene szólnia egy számtechórának, abban mindenki egyetért, hogy valami másra volna szükség.

(Kép: MTI/Balaton József)

Sam Dutton, a Google Chrome fejlesztője szerint a gyerekek nagyon értelmes, jól informált fogyasztók, de nem feltétlenül tudják, hogyan is működik a technika. A számítógép emiatt egy titokzatos fekete doboznak tűnhet számukra - vagyis passzív módon közelítenek a technikához. És ez az a pont, ahol szükség van a tanárokra: a Google szakembere azt szeretné, ha az iskolák jóval proaktívabbak lennének, és számítógépes programozást is tanítanának a gyerekeknek.

0 Tovább

Zseniális: macskát formázó óvoda

Egy nem éppen mindennapi óvoda épült a német-francia barátság szimbólumaként a Baden-Württemberg és Elzász határán található német faluban, Wolfartsweierben.

0 Tovább

Gyerekbarát igazságszolgáltatás: tízes skálán egyest ér

Két éven belül minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania a megyében legalább egy olyan helyiséget, amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő, speciális körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az első meghallgató szobát Budapesten, az V.kerületben alakították ki.


szólj hozzá: Gyerekbarát meghallgatószobák

A videóinterjúban Budapest rendőrfőkapitánya, Tóth Tamás azzal indokolja a plüssmackókkal, játékautókkal felszerelt szobák szükségszerűségét, hogy azok barátságosabb légkört teremtenek egy kisgyerek kihallgatásához, ami különösen akkor fontos, ha a gyerekeket például az egyik legsúlyosabb sérelem, a szexuális bántalmazás ügyében kell kihallgatni.

0 Tovább

Mesekönyvek adventre

Jövő héten már az első adventi vasárnapot ünnepeljük, éppen ezért a legfrissebb téli vagy karácsonyi tematikájú gyerekkönyvekből válogattunk össze egy csomagot. Mindegyikről írni fogunk - kivételesen nem hétvégenként, hanem sűrűbben a következő két hétben. Most egy kis ízelítőt mutatunk az egyébként nagyon izgalmasnak tűnő kínálatból.

Elfelejtett lények boltja
Cerkabella Könyvkiadó/Mo&Mo Bt.

Sokszerzős, több illusztrátoros gyűjtemény kortárs írók történeteiből. Tulajdonképpen könyves adventi kalendárium: 24 szerző meséit és verseit tartalmazza.

1 Tovább

Rajzolj és nyerj! - pályázatok óvodásoknak, iskolásoknak

Összegyűjtöttük az óvodásoknak, általános és középiskolásoknak szóló aktuális pályázatokat. Ismét sok helyre lehet rajzolni, például Vukot. A sorrend a jelentkezési határidők alapján állt össze. A végére betettünk két messzi határidejű, de sok tervezést, munkát igénylő felhívást. Ha valami kimaradt, kommentben írjátok meg!

0 Tovább

Népszerű rajzfilmekkel spórol az RTL Klub

A hétvégi Kölyökklub mellett februártól hétköznap reggelenként is lesz gyerekeknek szóló műsor az RTL Klubon. A napokban elbúcsúzó Reggeli helyét 2012 februárjától - a Csak Csajok és a Reflektor mellett - egy egyórás rajzfilmblokk veszi át - írja sajtóközleményében a csatorna. A Kölyökklubban a Hupikék törpikék, a Tom & Jerry, a Frédi és Béni, a Garfield, a Hello Kitty és a Kisvakond mellett a Star Wars - A klónok háborúja, a Tini Nindzsa Teknőcök, a Pindur Pandúrok és a Boci és Pipi epizódjait sugározzák majd.

0 Tovább

A magyar szülők óvatosak az összetett társasjátékokkal

Egy kis családi vállalkozásból mára lengyel és nemzetközi díjakat elnyert társasjáték-kiadóvá nőtte ki magát a Granna. Elsősorban Közép- és Kelet-Európában forgalmazzák játékaikat, de megjelentek Japánban, és mostanában erősödnek meg Oroszországban. A Granna-játékok fordítójával és magyarországi népszerűsítőjével, Kertész Noémivel beszélgettünk többek között a játékok átültetésének folyamatáról, illetve a lengyel és a magyar piac eltéréseiről.

Mikor és hogyan indult a Granna?

Egy lengyel kis családi vállalkozásból nőtte ki magát. A Falkowski házaspár indította a '90-es évek elején. Ez nagyon nehéz időszak volt Lengyelországban: a złoty még borzasztóan gyenge volt, a boltokban néhány silány kivitelű hazai társasjátékon kívül nem volt semmi. Nyugati játékot elsősorban a feketepiacon lehetett szerezni, borsos áron. A feleség, Ewa pedagógia szakon végzett, a férj, Konrad, mérnökként tanított a műegyetemen, és jöttek a gyerekek, akiknek nem lehetett jó minőségű, megfizethető játékot találni. Ewa olcsó színes ceruzákat vett, és kezdődhetett a játék: sablonokat rajzolt, azokon kellett a kislányoknak a ceruzákat elhelyezniük, figyelve a színekre. Így született meg az egyik első játék, a Lapocskázó ötlete, melyet közösen készítettek el a család grafikus barátnőjével, Dorota Woykéval. Később ő lett a Granna művészeti igazgatója. A Granna név pedig egy szójátékból született. A lengyel gra és annak különböző alakjai a játékokkal kapcsolatosak, az -anna pedig a cégvezető házaspár három lánya tiszteletére került mellé, akik mind -annára végződő nevet viselnek.

0 Tovább

Vadássz kengurura!

A Magyar Tásasjátékos Egyesület (MATE) idén osztotta ki második alkalommal a Magyar Társasjátékdíjat, melyet az előző évben magyar nyelven megjelent legjobb családi játéknak ítéltek oda. A győztes játék végül négy döntős közül került ki. A jelöltek közül most a Bumerángot mutatjuk be.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek