Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karácsonyi lapozó tömény mosolygással

Az Aki búj, aki nem Jézus születésének történetét meséli el, a gyerekek ablakokat, ajtókat, felhőket hajthatnak fel, hogy megleshessék, mit rejtenek.

0 Tovább

Az AIDS-es fiú, akinek Jacko énekelt

Pontosan 40 éve, 1971. december 6-án született Ryan White, aki a HIV/AIDS elleni harc egyik arcaként vált ismertté.

0 Tovább

Megérkezett a lappföldi Mikulás!

Joulopukki repülőgépe december 2-án szállt le, a reptéren kisebb gyereksereg fogadta. A Mikulás meglátogatja a gyerekeket a vörösiszap sújtotta településeken és a fóti gyermekotthonban is. Joulopukki egy hetet tölt Magyarországon. Képgaléria itt.

(Kép: MTI/Földi Imre)

A hét gyerekekekkel kapcsolatos hírei:

0 Tovább

Alpesi böngésző a fogyasztói kultúráról

Ha szigorúan vesszük, egy böngésző a bölcsődés, óvodás korosztálynak szól - de ha egy igazán virtuóz grafikus készíti, még az alsós iskolások számára is izgalmas lehet. Ilyen az Ottó a hóban is: az apró részleteket felderítése, a képi és nyelvi humor összefonódásainak felfedezése a sokrétegű jelentések miatt életkornak megfelelően más-más élményt nyújt.

0 Tovább

AIDS: a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben

Ma van az AIDS világnapja, és bár a nagy kampányoknak köszönhetően jelentős eredményeket sikerült elérni a betegség elleni harcban, a gyerekek jelenleg nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek. A HIV-vel élő 15-24 évesek jelentős többsége világszerte a női nemhez tartozik. Ez az arány a szubszaharai Afrikában még magasabb, ahol a lányok és fiatal nők a fertőzött fiatalok 71%-át teszik ki.

Egy odesszai utcagyerek. Yana drogfüggő és AIDS-es volt, 13 éves korában hunyt el.
(Az év fotója, UNICEF, 2005)

0 Tovább

Megvannak az év legjobb brit gyerekműsorai

Vasárnap tartották a British Academy Children's Awards (a BAFTA gyerekprodukcióknak alapított díjainak) 2011-es gáláját Londonban, melyen a gyerekeknek készült televíziós és filmes produkciókat, videójátékokat, illetve az őket megcélzó online médiát ismerték el.

0 Tovább

Megrontás és vérfertőzés: minden hatodik gyerek érintett

Az általános iskolás diákok 17%-ával történt szexualitással kapcsolatos kellemetlen esemény vagy visszaélés, 30%-uk pedig tud a környezetében olyan gyerekről, aki szexuális bántalmazás áldozata lett és mesélt is a vele történtekről - ez derült ki abból a szeptemberi helyzetjelentésből, melyet a Pandóra szelencéje projekt keretében készítettek.

0 Tovább

Éhesek és fáznak a gyerekek több iskolában, óvodában

A válságot saját bőrükön érezhetik a magyar gyerekek is. Sorra kapcsolják ki a fűtést, szüntetik meg az ételkiszállítást a fizetésképtelen önkormányzatok iskoláiban. A héten például adósság miatt kellett rendkívüli szünetet elrendelni egy inkei általános iskolában és óvodában, a szolgáltató ugyanis lekapcsolta a gázt. A Kapos Televízió információja szerint hárommillió forinttal tartozik az önkormányzat a gázszolgáltatónak. A rendkívüli szünet több mint 30 óvodást és 120 általános iskolást érint. Az önkormányzat nem tud gondoskodni a gyerekekről, elhelyezésüket a szülőknek kell megoldani.

0 Tovább

A karácsony már nem jelent semmit?

Egy adventi könyvnaptárral folytatódik az idei karácsonyi és téli gyerekkönyveket bemutató sorozatunk. Az Elfelejtett lények boltja a cím és a borítón alapján kevésbé látszik karácsonyi mesegyűjteménynek (a Mikulás például félig elrejtve szerepel csak a borítón) - ez az indirektség és a karácsonyi mesekönyvektől szokatlan további megoldások pedig a kötet egészében érvényesülnek.

0 Tovább

Már a szlovákok és a csehek is elhúztak mellettünk

A portugáliai Barreiróban ötödik alkalommal rendezik meg 2012-ben az Ilustrarte nemzetközi kiállítást, melyen a könyvillusztráció legjobbjai mutatkoznak be egy rangos zsűri előtt. Nagy Diánát immár másodszor válogatták be az Ilustrarte kiállítói közé: 2007-ben a Laposállatok című diplomamunkájával szerepelt Barreiróban. A 2012-es kiállításra 65 országból 1585 pályamű érkezett, ezek közül választották ki újra Nagy Diánát, aki mostani illusztrációiban egy mókuscsaládon keresztül mutatja be az év hónapjait. A fiatal illusztrátorral többek között a magyar közönség ízlésformálásáról, a gyerekkönyvkiadás bátortalanságáról beszélgettünk.


A gyerekkönyvekkel foglalkozó fórumok szívesen hangoztatják, hogy nemzetközi színvonalú a magyar könyvillusztráció, a friss trendeket követő illusztrációkkal mégis óvatosabb a könyvkiadás. Mennyiben tér el a szakma és a közönség ízlése a könyvillusztrációk esetében?

Elég nagy mértékben. A kiadók nem mindig azt a színvonalat képviselik, amelyet szakmailag jónak mondhatnánk, vagy amely az ízlésformálás szempontjából fontos lenne. Bár nyilván azokat sokkal nehezebb eladni. A közönség ízlésén ugyanis lehet változtatni, de ez egy hosszú folyamat: egy kiadó részéről tett bátor lépés nem térül meg rögtön, csak hosszú évek elteltével. Ezt nyilván nem szívesen vállalják, főleg a mostani nehéz helyzetben.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek