Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A harmadik világ játszóterei

A Reuters fotósorozatán a harmadik világ gyerekei játszanak nem éppen EU-szabvány környezetben.

Thaiföld

A hónapokig tartó thaiföldi áradásokban közel hatszáz ember vesztette életét, komoly veszélyt jelentett a vízbe került mérgező ipari és háztartási hulladék, az elhullott állatok. A szeptemberben készült képen egy kislány úszik a kiáradt folyóban.

0 Tovább

Kövérek az európai gyerekek

Az Európai Unióban Wolfgang Ahrens német professzor vezetésével öt éve kezdődött az a kutatás, mely azt vizsgálja, hogy a 2-10 éves európai gyerekek egészségét, fejlődését milyen módon és mértékben befolyásolja az étkezés, életmód és társadalmi környezet. A kutatók megállapították, hogy az Európai Unióban élő gyerekek mintegy 20%-a kövér, vagy elhízott. Ez súlyos egészségügyi veszélyt jelent: korán megjelenő cukorbetegséget, magas vérnyomást, az ízületek fejlődésének zavarait. És persze további problémákat is okoz, mivel az elhízott gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek kövér felnőttek.

Az EU déli részének országaiban minden öt gyerekből egy túlsúlyos, míg az északi országokban a kövérek aránya csak 5%. A kutatók szerint a gyermekkori elhízás szorosan összefügg azzal, hogy ez a korosztály úgy eszik, hogy közben nézi a televíziót. A kulturális különbségek miatt az északi gyerekek jóval egészségesebben étkeznek (több friss zöldség, gyümölcs, kevesebb édesség), mint a déli országokban élők. A tanulmány készítői 16 224 gyereket vizsgáltak, szüleikkel együtt. A vizsgálat Magyarországon is folytatódik azzal a céllal, hogy segítsen az egészséges gyermekkori életmód kialakításában.

Ezekről adtak hírt az elmúlt héten:

0 Tovább

Ilyen volt 2011 - LEGO-n elmesélve

A színes építőkockákhoz, a legóemberekhez számos komoly, játékos vagy éppen vicces hír kötődött az elmúlt évben. A LEGO játékgyártó részt vett az űrkutatásban, megnyitotta újabb tematikus szórakoztató parkját, művészeket ihletett meg, de egy új terméke miatt megkapta a szexista jelzőt is.

0 Tovább

Kiskorú az új Disney hercegnő

Új Disney hercegnő születik: I. Zsófia azonban az eddigiektől eltérően nem egy felnőtt, férjezés előtt álló hajadon, hanem egy óvodáskorú kishercegnő. A Sofia the First című televízióra készült filmmel és egy abból kinövő animációs sorozattal a Disney a 2-7 éves gyerekeket célozza meg, akiket nyilván egyszerűbb egy kortárs hercegnővel elvarázsolni, mint egy idősebbel, aki számára a fő kihívást az jelenti, hogy végre összejöjjenek a nagybetűs Herceggel.

0 Tovább

Bolt gyerekeknek, akik szeretnek kiemelkedni a tömegből

A Lanvin, a Roger Vivier és a Jean Paul Gaultier gyerekbutikjai után most megnyílt a világ első Young Versace üzlete is. A bolt Milánóban található, ahol a híres divatház gyerekeknek készült kollekcióiból, kiegészítőiből lehet válogatni cukormázas környezetben. Donatella Versace, az olasz divatcég művészeti igazgatója csak úgy jellemezte az új bolthálózatot, hogy az "tökéletes azoknak a gyerekeknek, akik szeretnek kiemelkedni a tömegből".

Hogy ezt hogyan érhetik el, arról a képek beszélnek.

0 Tovább

Ajándék helyett együtt töltött időt kérnek a gyerekek

Egy ezer 6 és 16 év közötti ír gyerekekkel készült vizsgálat szerint a gyerekek 40%-a ajándéközön helyett jobban örülne annak, ha a Jézuska a családjukkal békésen tölthető szabadidőt hozna számukra. Ennek oka, hogy a fiatal válaszadók közel fele úgy véli, a szülők munkahelyi elfoglaltságai miatt a család év közben nem tölt elég időt együtt. A fiatalok negyede a kutatók kérdésére válaszul azt is jelezte, aggódik amiatt, hogy a családi költségvetésbe hogyan fognak beleférni az ünnepekkor jelentkező extra kiadások.

Az elmúlt hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

0 Tovább

Dizájner karácsonyfadísz, ingyen

Lisa Rupp arizonai grafikus dizájner, illusztrátor blogján sok ingyen letölthető, nyomtatható dolgot találni. Ízelítőül hoztunk egy madaras karácsonyfadísz-sablont, amit mindössze nyomtatni, körbevágni és ragasztani kell, így a gyerekek is könnyen elkészíthetik.

A képekre kattintva letölthető a sablon.

0 Tovább

A juhászkutya karácsonya

Berszán István az Angyalok meséi című könyvében különös dolgok történnek azért, hogy minden a helyére kerüljön. A kötet egyik meséjével kívánunk boldog karácsonyt a Gyerekszemle blog olvasóinak.

0 Tovább

Rejtélyes mesék agytornához

Az írást köszönjük Mózes Krisztiánnak!

Olyan könyvet akartam írni, amilyet gyerekként szerettem volna olvasni - mondja a gyerekeknek csavaros történeteket, furfangos meséket író Uroš Petrović. De ki is Uroš Petrović? Író, illusztrátor, formatervező, fotós, a szerb Mensa, a magas intelligenciájú embereket tömörítő egyesület elnöke immáron négy éve. Az ő személye és szakértelme a garancia arra, hogy színvonalas, az agyat átmozgató feladványokat, rejtélyeket találunk majd a logikai feladványokat tartalmazó könyveiben, a magyarul nemrég megjelent A rejtelmes Ginkó utcában és a Tördafejed-mesékben.

0 Tovább

Jóéjt, kütyük! – szól a mai esti mese

Egy klasszikus amerikai esti mesét, a Goodnight Moon-t parodizálja egy gyerekkönyvszerző. A Goodnight Moon-ban a már ágyba bújt kisnyuszi számba veszi, mi minden van a szobájában, majd mindegyiknek jó éjszakát kíván és elalszik. A szobának igazi békebeli hangulata van: állatos képek a falon (az egyik például egy holdat átugró tehenet ábrázol), játékos macskák a szőnyegen, pattogó tűz a kandallóban - a technikát egyetlen tárcsás telefon képviseli. Margaret Wise Brown 1947-es meséje Clement Hurd illusztrációin elevenedik meg, az animált mese narrátora Susan Sarandon.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek