Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megvan a legjobb magyar nyelvű társasjáték!

A társasjáték-kultúra Magyarországon az internet terjedésével, a 2000-es évektől kezdett igazán megerősödni. A weben mára számtalan fórumokon lehet tájékozódni arról, milyen típusú társasok vannak, és hogy melyik játékokat érdemes hazavinni. (A legnagyobb, rangsort is felállító társasjáték-adatbázis, a BoardGameGeek például 2000-ben indult.) Az érdeklődés élénkülésével a magyar nyelvű kínálat is egyre gazdagabb: ma már nem csak a "ki nevet a végén" logikája alapján felépülő családi játékokból, hanem az ezeknél intenzívebb élményt adó, gondosan kivitelezett társasok közül is lehet válogatni.

A bőséges választékban persze nehéz eligazodni. A táblák szebbnél szebbek, a játékok témái is ötletesek. De nem minden játék passzol például a családi estékhez. A vásárlók elsősorban a díjazott játékokat keresik, mert azokban jobban megbíznak. Az egyik legnagyobb elismerésnek számító német Spiel des Jahres díjat elnyert társasokban például nagy valószínűséggel nem csalódnak, de a díjat nem feltétlen elnyert játékok között is szép számmal akadnak olyanok, melyek igazi családi játékélményt nyújtanak.

Kelet-Közép-Európában a lengyeleknek és a cseheknek már 2004 óta van saját társasjátékdíjuk. A 2005-ben megalakult Magyar Tásasjátékos Egyesület (MATE) pedig a jó családi játékot keresők segítségére alapította meg 2010-ben a Magyar Társasjátékdíjat, melyet tegnap osztottak ki második alkalommal. (Tavaly a Dixit című játék nyert.)

0 Tovább

Gyerekek a világhálón: kijátsszák a szülőket

Az európai országok többségében - így Magyarországon is - a fiatal tinédzserek gyakrabban látogatják a világhálót, mint szüleik - derült ki a London School of Economics felméréséből.

Forrás

A közösségi oldalak igen népszerűek az európai gyerekek körében: 9-16 évesek 40%-a keresett már ezeken az oldalakon új ismeretségeket. Még a 9-12 évesek között is 38% rendelkezik legalább egy adatlappal, a 13-16 évesek esetében ez az arány 77%. Magyarországon a 13-16 évesek valamivel elmaradnak az európai átlagtól, azonban a 9-12 évesek felülmúlják azt. A magyar gyerekek a Facebook helyett inkább a helyi közösségi oldalakat használják. A nagy számok különösen azért érdekesek, mert az európai 13 évesek ötödének szülei nem engedik a közösségi oldalakon való szereplést, de a tiltás ellenére mégis rendelkeznek profillal a gyerekek.

0 Tovább

Felvilágosító tanóra az AIDS-ről hét éveseknek?

Szexuális felvilágosító órákat rendszeresítettek idén szeptembertől az ukrajnai iskolák második osztályában. A téma többek között az AIDS/HIV-fertőzés elleni védekezés. Az ukrán iskolákban az elsőtől a kilencedik osztályig oktatják az egészségtan tantárgyat, amelyen belül a gyerekeket péládul az alapvető higiéniai szabályok betartására, az egészséges életmódra és táplálkozásra, a biztonságos közlekedésre, a katasztrófahelyzetek megfelelő kezelésére tanítják.

Az ukrán oktatási minisztérium szakemberei úgy gondolták, hogy már a második osztályban el kell kezdeni a hétéves gyerekek nevelését az AIDS és a HIV-fertőzés elleni védekezésre, s ennek jegyében három szexuális felvilágosító órát iktattak a tanmenetbe. Az Ekszpressz című ukrán lap szerint a szülőket meglepetésként érheti, ha második osztályos gyerekük otthon a nemi érintkezés mibenlétéről kezdi faggatni őket, ugyanis a forgalomban lévő egészségtan tankönyv nem foglalkozik a témával, és az csak a tanítók számára kiadott módszertani útmutatóban szerepel.

A hét fontos, érdekes hírei a Gyerekszemlén:

0 Tovább

Az igazi bátorság: nemet mondani

Lorenz Pauli 1967-ben született, óvodapedagógusi diplomát szerzett és 1989 óta egy óvodában dolgozik Bernben. A '90-es évektől kezdett el rendszeresen foglakozni az írással és gyerekkönyvek fordításával. Elsősorban 4-11 éveseknek és felnőtteknek ír. 2003-ban elnyerte az gyerekköltészetért járó osztrák állami díjat.

0 Tovább

"Nálunk nincs romakérdés" - miért sikeres a csepeli Burattino?

A Gyerekszemle új sorozatában olyan intézményeket mutatunk be, ahol speciális igényekre szabott oktatás zajlik. Elsőként a csepeli Burattino Általános és Szakképző Iskola, Gyermekotthonba látogattunk.

A Burattino Hátrányos Helyzetűeket Segítő Iskolaalapítvány 1990 áprilisában jött létre azzal a céllal, hogy egy olyan saját modell szerint működő iskolát hozzon létre, ahol a gyerekek "kinőhetik" hátrányaikat. "Kinőni a hátrányokat azt jelenti, hogy úgy menjenek el a Burattinóból 18 évesen, hogy van életcéljuk, és azt meg is tudják maguknak fogalmazni. Tisztában vannak az erényeikkel, tulajdonságaikkal, tudnak kapcsolódni a környezetükhöz, beszélnek angolul. Ha ezt elérjük, akkor elmondhatjuk, hogy tettünk értük valamit" - foglalja össze a Burattino célját Mezei Katalin, az iskola alapítója és igazgatója.

Az iskoláról készült képgalériát itt lehet megnézni.

1 Tovább

A klasszikus játékok és a legújabb trendek találkozása

Generációk gyerekkorát kísérte már végig a rajztábla és a LEGO, most mindkettőnek elkészült a legújabb trendeknek megfelelő változata.

Ez a fából készült laptop az i-Wood. A képernyőjére és a billentyűzetére krétával írhatnak, rajzolhatnak a gyerekek, a touchpad helyén pedig krétákat lehet tárolni. Kicsit megidézi a nagy- és dédszülők iskolaszerének, a palatáblának a hangulatát: a rendeltetése ugyanaz, csak a külső változott meg jelentősen.


0 Tovább

Apa nélkül gengszter lesz a gyerekből?

A hagyományos apaszerep összeomlása miatt a 10 éves gyerekek a bandakultúra felé fordulnak - állítja a brit konzervatív politikus, Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter. A 10-19 éves britek 6%-a, azaz kb. 450 ezren tagjai valamilyen bandának. Csak Londonban száz-kétszáz banda működik, és azokon a területeken, ahol egy banda uralkodik, szinte lehetetlen javítani az emberek életminőségén. A probléma pedig egyre mélyül: a tagok egyre fiatalabbak, előfordul, hogy alig 10 évesek csatlakoznak hozzájuk.

A miniszter szerint az apák teljesen hiányoznak ezeknek a gyerekeknek az életéből, és így tulajdonképpen a bandák veszik át az apaszerepet. A csatlakozó gyerekek életében a bandák egyfajta szerkezetet, rendet jelentenek, a valahová tartozás érzését nyújtják számukra, és perverz módon valamiféle értelmet adnak az életüknek. Meg persze a bűncselekmények bevételi forrást is jelentenek. A legfrissebb statisztikák szerint Manchester és Liverpool környékén a lövöldözések 60%-a bandákhoz köthető, és 75%-kal növekedett a súlyos szúrt sebek aránya a tizenévesek körében.

4 Tovább

Így használják a médiát a magyar gyerekek!

A fiatalok internet-, média- és kultúrahasználati szokásait mutatták be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közös, Balatonalmádiban rendezett konferenciájának előadói szeptember 26. és 28. között.

A konferencián Ságvári Bence, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója ismertette az EU Kids Online felmérésének eredményeit:

  • Uniós átlagban a gyerekek 36%-a véli úgy, hogy jobban ért a világhálóhoz, mint a szülei. Magyarországon ez az arány 46%.
  • A magyar gyerekek 5, míg az európaiak 10%-a blogol.
  • Pornográf tartalmakkal a hazai fiatalok 12%-a találkozott már a neten, az európai átlag 14%.
  • Európában a 11-16 éves korosztály 87%-a csak személyes ismerőseivel tart fenn online kapcsolatot, és csak 9%-uk ismerkedik idegenekkel.
  • A magyar gyerekek jobban követik a szülői utasításokat az uniós átlagnál: mindössze 20%-uk hagyja figyelmen kívül, amit mondanak nekik, míg uniós szinten ez az arány 28%.

0 Tovább

Felfrissített Lázár Ervin-mesevilág

Lázár Ervin május 5-én lett volna 75 éves. Az egyik legnagyobb hatású magyar meseíró tiszteletére egész évben különböző programokat, pályázatokat hirdettek meg. A Lázár Ervin emlékév jegyében írta ki a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat is még tavasszal illusztrációs pályázatát, melyre egy-egy illusztrációt vártak Lázár Ervin szabadon választott meséjéhez 50x70 cm méretben.

A pályázatra közel negyven pályamű érkezett, ezekből nyílt kiállítás október 1-jén a Budapest Bábszínház Koós Iván Galériájában. A Mikkamakka tárlatára a 28 friss illusztráció mellé a kiállítás szervezője, Sándor Csilla a nagy klasszikusok, Réber László és Gyulai Líviusz rajzaiból is válogatott. A kiállítás installációja, a képek elhelyezése a galéria szervezője, Balla Margit munkája.

Réber László és Gyulai Líviusz borítói

0 Tovább

Szomorú: csak minden második magyar gyereknek mesélnek

A Médiaunió idén közel nyolcszáz témajavaslat közül választotta a 2011-es kampánytémájának a Mesélj mindennap!-ot. A szeptember 30-án, Benedek Elek születés-, és a magyar népmese napján tartott sajtótájékoztatón mi is ott jártunk.

A kampányhoz egy ötszáz fős kutatást is végeztek augusztusban. Závecz Tibor, a Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt. véleménykutatási igazgatója ma délelőtt ismertette a meglehetősen szomorúnak mondható eredményeket.

1 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek