Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hoffmann Rózsa minden iskolástól legalább 100 Ft-ot kér

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár felszólította a magyarországi iskolás gyerekeket, hogy adományozzanak fejenként legalább 100 Ft-ot, hogy a csíksomlyói árvák az ünnepnapok alkalmával felvehessék az adományokból vásárolt székely ruhákat.

A felhívás a kormany.hu oldalról:

0 Tovább

Döbbenet: az iskolások harmada sosem kapott még saját könyvet

Aggodalomra ad okot egy friss felmérés, mely szerint tízből három gyereknek még sosem volt egyetlen saját könyve sem. Szerencsére nem Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában.

A National Literacy Trust (NLT) több mint 18 ezer, főként 11-13 éves brit gyereket kérdezett olvasási szokásaikról. Az eredmények elkeserítőek: tízből négy fiúnak és tízből három lánynak sosem volt saját könyve. A nagyszabású felmérést több szempontból is érdemes elemezni: például, hogy mennyi időt töltenek a gyerekek olvasással, vagy, hogy milyen jellegű szöveget olvasnak szívesebben. A Gyerekszemle a legérdekesebbnek azt találta, hogy még a nyugati jómódban élő briteknél sem magától értetődő, hogy a szülők könyvet vegyenek gyerekeiknek. A brit iskolások jelentős része egyáltalán nem kapott még könyvet, de 12%-uk könyvesboltban sem járt, és 7%-uk pedig még könyvtárat sem látott belülről.

1 Tovább

Az alacsony kövérek és a vékony magasak összeillenek?

A világban mindennek van egy alacsony, kövérkés és egy magas, vékony párja - véli Andrew Kolb kanadai illusztrátor. Kolb ennek az alapigazságnak egy folyamatosan bővülő fajátéksorozatot is szentel. A Two of a Kind kollekció Watson és Holmes, Béni és Irma vagy éppen Gimli és Legolas párosát elnézve pedig Kolbnak kétségkívül igaza van.

Béni és Irma A Flintstone családból

0 Tovább

Több ezer gyerek maradhat tankönyv nélkül

Már egy ideje egy helyben toporognak a tankönyvkiadóknak tartozó önkormányzatok: a kiadók bojkottot hirdettek meg, így veszélybe került több ezer rászoruló gyerek ingyenes tankönyvcsomagja. Hoffmann Rózsa korábban a Kossuth Rádióban azt mondta, meg fogják kapni a gyerekek a tankönyveket. Egy keddi konferencián az államtitkár viszont már arról beszélt, a kormány nem fogja még egyszer kifizetni a könyvek árát azok helyett az önkormányzatok helyett, amelyek tartoznak a tankönyvkiadóknak. A kormány pedig jövőre kötelezi az önkormányzatokat, hogy a tankönyvre szánt pénzt valóban a tankönyvekre fordítsák.

(Kép: redics.hu)

Hogy így hogyan lesz minden gyereknek tankönyve, jó kérdés néhány nappal a tanévkezdés előtt. Ugyanis például a legnagyobb tartozást felhalmozó Pest megyei önkormányzat nem fog tudni fizetni a tankönyvterjesztőknek, ezért ha nem kap tőlük fizetési haladékot, akkor az iskolás gyerekek egy részének a tavaly használt tankönyvekből kell tanulnia. Sok önkormányzat tavaly óta nem fizetett, van, amelyik azóta csődbe is ment. Miközben az [origo] által megkérdezett terjesztők tisztában vannak vele, hogy az önkormányzatoknak üres a zsebük, egyikük azt mondta, tarthatatlan, hogy a kisebb-nagyobb tankönyvterjesztő cégek az állam közvetlen hitelezői lettek.

A Gyerekszemle válogatása a hét híreiből.

0 Tovább

Szörnyek, agresszió, pusztítás: egy különleges mese gyerekeknek

Ezen a héten egy rendhagyó gyerekkönyvet mutatunk be: egy képeskönyv filmadaptációjából készült ifjúsági regényt, az Ahol a vadak várnak-ot - egy agresszív, mégis szívbemarkoló könyvet.

0 Tovább

Mit érdemes tudnia egy gyereknek a hurrikánokról?

Több keleti parti államban is rendkívüli állapotot hirdettek az Egyesült Államok partvidéke mentén haladó Irén hurrikán miatt. Az államok egyik legnépszerűbb televíziós gyerekműsora, a Szezám utca pedig egy oktató videosorozatot készített a hurrikánokról, hogy a gyerekek jobban megértsék, mi törtéik most a keleti parton. Az öt részes sorozat biztonsági tanácsokat is ad.

0 Tovább

Nagy iskola-átalakítás – ezt tudtuk meg a nyáron

Lassan vége az uborkaszezonnak, de azért a nyár nem volt teljesen eseménytelen. A tanévkezdés előtt összeszedtük, milyen kérdések merültek fel a vakáció alatt a közoktatással kapcsolatban.

(kép: belfoldihirek.com)

0 Tovább

Tankönyv helyett iPadből tanulnak a gyerekek?

Nemrég írtunk arról, hogy az Egyesült Államok iskoláiban a folyó kézírás tanítását a gépelésé váltja fel. A technikai fejlődésre reagáló oktatásban mindinkább a digitális tankönyvek, táblagépek veszik majd át a tankönyvek és az írószerek helyét - legalábbis erre engednek következtetni a közelmúlt változásai, melyekből most néhány példát mutatunk be.

(Kép: Joshua Lott/The New York Times)

4 Tovább

Az állam eldöntheti, melyik nyolcadikosból lehet értelmiségi

Bár még mindig izgatottan várjuk a közoktatatási és a felsőoktatási törvénytervezet, az iskolareformokról így is hallani néhány dolgot.

A hét legfontosabb és legérdekesebb hírei a Gyerekszemlén.

Kevesebb gimnazista

A Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzési koncepciója alapján megszűnnének az önálló szakiskolák, az intézményeket központi intézményekbe olvasztanák be. A nyolcadikosokat pedig egy kompetenciamérésén elért eredményük alapján szintekbe sorolnák és meghatároznák, hogy melyik szinthez milyen iskolatípus tartozzon. Vagyis a középiskolai felvételt is ehhez a vizsgaeredményhez kötnék. Ezzel akár 40%-kal csökkenthető volna a gimnazisták száma 2016-ra.

0 Tovább

Gyerekek az éhenhalás és anarchia országában

Az utóbbi hetekben gyakran lehetett olvasni arról, mi történik az elmúlt évtizedek legnagyobb szárazságával sújtott Szomáliában, ahol még a tevék is elpusztultak. Megkíséreltük röviden összefoglalni, mi is történik nagyjából abban az országban, melyben a gyerekek katonának állnak, nem járhatnak iskolába, és most tömegesen éhen halnak.

Szomáliai menekültek Dadaabnál (origo.hu)

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek