Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A SpongyaBob figyelemzavart okoz vagy egészségre nevel?

Ez a hét a rajzfilmekről szól. Indult azzal, hogy a SpongyaBob Kockanadrágról kiderült, veszélyes a gyerekekre. Az ezt állító tanulmány komolyan vehetősége azért elég kétséges: a Virginiai Egyetem pszichológusai 60 gyereket vontak be a kísérletbe. A gyerekek 4 évesek voltak - a SpongyaBobot azonban a készítők is csak 6 éves kortól ajánlják. És ebben a korban a két év korkülönbség elég sokat számít.

0 Tovább

Hogyan készüljenek a gyerekek a jövőre?

Mire a mai gyerekek felnőnek, várhatóan jelentősen átalakulnak a választható életpályák, hivatások. Az alap- és középfokú oktatásnak éppen ezért nehéz dolga van: egy olyan élethez kellene alapokat adnia a gyerekeknek, melyről jelenleg csak sejtéseink lehetnek. Az Imagination: Creating the Future of Education and Work elnevezésű program abban próbál meg segíteni, hogy a gyerekeket felkészítsék majdani munkájukra egy nagyon megváltozott világban.

0 Tovább

A fejtetvektől a közszolgálati gyerekcsatornáig

Talán emlékszünk még arra, hogy tavaly ősszel Süveges Gergőt nevezték ki az m2 intendánsává, és az akkori tervek szerint az m2 közszolgálati adó gyerekcsatornává alakult volna át. Süveges azonban februárban lemondott, és minden abbamaradt. Értesülések szerint azonban szeptember 24-én egy napra tényleg a gyerekeké lesz az m2. Az első bemutatónap a Csudaszombat nevet kapta, és ezt követően minden hónap utolsó szombatján gyerekcsatornaként sugároz az adó. Az első Csudaszombaton a magyar dráma napja alkalmából a színházé lesz a főszerep. A reggel 8-tól induló, 14 órás műsorfolyamban új magyar meséket, gyerekverseket, báb- és gyermekszínházi előadásokat, riportfilmeket és kézműves foglalkozásokat adnak majd.

0 Tovább

Tényleg dinoszaurusz-csontváz az Erzsébet híd?

Finy Petra legújabb könyvében, A csodálatos szemüvegben, ha valaki felteszi a címben szereplő varázserejű tárgyat - legyen akár egy kisfiú, akár egy idős nagynéni - az a megszokott környezet helyett egy mesés lényekkel benépesített világban találja magát. A kócos hajból madárfészek, a Duna fekete uszályaiból óriási fókák lesznek. A legtöbbször statikus épületekből, tárgyakból olyan lények születnek, melyekre talán a legszínesebb gyermeki képzelet sem gondolna. Finy Petra kreatív ötletei mégis valahol maguktól értetődőnek tűnnek - hiszen, ha belegondolunk, a budapesti Erzsébet híd tényleg olyan, mint egy hatalmas dinoszaurusz csontváza... Legalábbis hamar rá tudunk állni a csodálatos átváltozások logikájára.

0 Tovább

Miért nem nő a gyerekvállalási kedv?

Sokat hallunk arról, hogy egyre kevesebb gyerek születik Magyarországon és hogy az ebből fakadó demográfiai változások milyen problémákat idézhetnek elő. Az okok igen sokfélék, de többször elhangzik például, hogy a gazdasági környezet nehéz, és itthon még a közeljövő is kiszámíthatatlan. Érdekesen mond ellent az alacsony gyerekvállalási kedv ezen magyarázatnak az, hogy a dübörgő gazdaságú, stabil Németországban is folyamatosan esik a születési ráta - annak ellenére is, hogy Angela Merkel eurómilliárdokat költ arra, hogy növelje a gyerekvállalási hajlandóságot.

Kép: topnews.in

12 Tovább

Gyerekszobagiccsek ihlette művészet

Beth Katleman Brooklynban élő szobrászművész híres a rokokót imitáló figuráiról. Legutóbb egy porcelánfigurákkal megbolondított, öt méter hosszú háromdimenziós tapétát mutatott be, melyet a gyerekeknek szóló giccses tündérmesék is inspirálták. A leírás szerint ezzel a művével Katleman ironikusan utal a kortárs értékekre.

0 Tovább

Egy beteg gyereknek hol van a legtöbb esélye?

A Save the Children összeállított és ma publikált egy listát az országokról az alapján, hol milyen esélyei vannak egy beteg gyereknek arra, hogy egészségügyi dolgozó lássa el. Emellett a rangsoroláshoz megnézték azt is, hol érhető el a gyerekek számára a diftéria, a szamárköhögés és a tetanusz elleni védőoltást, illetve, hogy hol szülnek a nők képzett segítséggel.

5 Tovább

A pénz miatt járnak rendesen iskolába a gyerekek?

Csökkent az iskolakerülések száma az iskoláztatási támogatás megvonásának köszönhetően. Tavaly augusztusban alakították át a családi pótlék rendszerét: nevelési és iskoláztatási támogatásra bontották a pótlékot, ezzel lehetővé téve, hogy az iskoláztatásit felfüggeszthessék abban az esetben, ha az iskolás gyerek ötven tanóránál többet hiányzik igazolatlanul.

A változás pozitív hatása már a módosítást követő néhány hónapon belül érezhető volt. Az első lezárt tanév tapasztalatait összegezve azonban hivatalosan is megerősítették, hogy a hiányzások valóban csökkentek. A statisztikák szerint az iskolai hiányzás a szociálisan rászoruló családokban a legmagasabb, életkor alapján pedig a felnőttkor küszöbén állók között a legkirívóbb. Az oktatási államtitkárság szerint a megelőzés és a figyelemfelhívás (és persze a szankcionálás) sikerét mutatja, hogy a tanulók csaknem felét sikeresen vissza tudták terelni az iskolákba, miután a tizedik igazolatlan órát követően figyelmeztetésben részesültek.

A 2010/2011-es tanévben összesen 7427 diák iskoláztatási támogatásának megvonását rendelték el a helyi gyámhivatalok. A hiányzások számát tekintve kiemelkedik Borsod (itt az összes kiskorú 0,9%-a - 1325 tanuló esetében került sor jogerős felfüggesztésre), Nógrád (0,7%, 249 tanuló), Heves (0,7%, 380 tanuló) és Jász-Nagykun-Szolnok megye (0,7%, 515 tanuló).

A hét legfontosabb, legérdekesebb hírei a Gyerekszemlén:

0 Tovább

Magyarországon továbbra is virágzik a gyerekprostitúció

Az LMP szeptember 3-i közleményében felszólítja a kormányt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a gyermekprostitúció felszámolására.

Korábban írtunk arról, hogy a magyarországi gyerekprostitúció mint ügy nem létezik. Július elején Szabó Tímea (LMP) és Ékes Ilona (Fidesz) országgyűlési képviselők futottak egy sokadik eredménytelen kört, hogy felhívják Pintér Sándor belügyminiszter figyelmét arra, hogy ideje volna foglalkozni a kérdéssel. Július 30-án az LMP nyílt levélben fordult Pintér Sándorhoz, és a most kiküldött sajtóközlemény szerint a belügyminiszter azóta sem válaszolt a megfogalmazott kérdésekre.

0 Tovább

Számítógépes animációval nemzettudatot építeni

A Gyerekszemlén már többször foglalkoztunk az oktatást új alapokra helyező digitális kiegészítőkkel (itt a táblagépekkel, itt pedig a gépírás tanításával). Most egy magyar példát mutatunk be.


szólj hozzá: Időutazás az osztályteremben 1

Az Időutazás az osztályteremben címről először talán egy sci-fire vagy egy ifjúsági regényre asszociálnánk, de semmiképpen sem a magyar iskolára. Pedig a Szülőföld Alap digitális tananyagfejlesztésre kiírt pályázatán nyert csapat egy filmsorozattal ígér időutazást - mégpedig a történelemórákon. A készítők igyekeztek úgy összeállítani a kisfilmeket, hogy azok általános és középiskolában is használhatóak legyenek.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek