Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Van már magyar pánikgomb is!

Ha eddig valaki pedofil, rasszista vagy más jogellenes, kiskorúakra káros anyagot talált az interneten, és tenni akart valamit ellenük, saját magának kellett kitalálnia, hová is forduljon. Most már viszont elérhető egy hivatalos magyar oldal, mely az ilyen tartalmak ellen jött létre.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szeptember 22-én indította el a
www.­internethotline.­hu oldalt, ahol bárkinek lehetősége van bejelentenie a világhálón talált jogellenes, vagy ugyan jogszerű, de a kiskorúak számára káros, veszélyes tartalmakat.

1 Tovább

Tündérmese prostitúcióval és erőszakkal

A következő gyerekprostitúció, gyerekbántalmazás elleni közhasznú szpot most szeptembertől fut az amerikai tévécsatornákon. A reklámot az ECPAT-USA (End Child Prostitution and Trafficking) rendelte a JWT New York ügynökségtől.

2 Tovább

Végre lesz közoktatási szintű tehetséggondozás?

A magyar közoktatás nagyon fájó hiánya, hogy az átlagon felüli képességű gyerekek oktatása csak akciószerűen kerül szóba, és nem igazán vannak kidolgozott, iskolaszintű programok. Tény, hogy vannak elitiskolák, ahová a legjobbakat veszik fel, de most úgy látszik, szigorú központi elvárásoknak is meg kell felelnie ezeknek az intézményeknek, ha meg akarják tartani a presztízst jelentő hat- vagy nyolcosztályos képzési formát.

A hat- és nyolcosztályos gimnázium tanulóinak a jövőben biztosan több időt kell az iskolában tölteniük, mint az alsó tagozatba vagy négyosztályos gimnáziumba járó diákoknak. A köznevelési törvény kormány által elfogadott, egyelőre nem nyilvános, de az [origo] birtokába került tervezete szerint ugyanis ezek az iskolák lesznek "a tehetséggondozás nevesített intézményei". A koncepció azt írja, hogy itt a heti "kötelező tanítási órák száma évfolyamonként átlagosan két órával magasabb, mint más iskolák azonos évfolyamán".

0 Tovább

Diafilmből mesekönyv: varázsukat vesztett filmkockák?

Az első diafilmek propaganda- és oktatócéllal készültek a második világháború után, és csak évekkel később jelentek meg a mesetekercsek. A régióban a diafilmek népszerűsége a '80-as években kezdett megtörni. Az 1954-ben alapított Magyar Diafilmgyártó Vállalat a '90-es évek végéig bírta. Ekkor magánkézbe került, és azóta jogutódja, a Diafilmgyártó Kft. készíti és forgalmazza a "szocializmus házimoziját". A 2000-es években a kereslet ismét fellendült a mesetekercsek iránt, és bár a Diafilmgyártó kínálatában még mindig sok a klasszikus, múltidéző diafilm, új sikermeséket is feldolgoztak (például Bartos Erika Bogyó és Babócá-ját és Berg Judit Maszat-ját).

A néhány újdonság ellenére azonban a Diafilmgyártó Kft. láthatóan ragaszkodik a nosztalgikus tekercsekhez: bár néhányat újrarajzoltattak, többségében a szocializmus évtizedeinek illusztrációi köszönnek vissza a diákról. Az abszolút retró diafilm így akár egy kis művészettörténeti kalauz is lehet a gyerekek számára.

Most szeptemberben a Diafilmgyártó Kft. egy mesekönyvsorozatot is útjára indított, melyben régi mesetekercsek jelennek meg nyomtatásban.

1 Tovább

GPS-nyomkövetés: sérti a gyerekek személyiségi jogait?

Néhány svédországi óvoda GPS-alapú és más elektronikus nyomkövető eszközöket kezdett el alkalmazni, hogy a kirándulások alatt pontosan meghatározhassák, melyik gyerek merre jár - adta hírül az MTI.

Svéd óvodások indulnak sétára Stockholmban
(AP Photo/Scanpix Sweden, Hasse Holmberg)

2 Tovább

Katonák nevelnek jó állampolgárt az iskolásokból

A gyerekeknek a londoni zavargásokban való részvétele, az iskolai kezelhetetlensége és a rossz iskolai mutatóik miatt kemény lépéseket tervez a konzervatív kormány. A tanárok nagyobb fegyelmezési szabadságot kapnak (például nem kell minden esetet dokumentálniuk, és a túlkapással vádolt pedagógusoknak anonimitást ígérnek addig, amíg vizsgálják az esetüket). A tanári tekintély megszilárdítása mellett Michael Gove oktatási miniszter a szó szoros értelmében vett fegyelmezett iskolát akar: ezért az oktatási intézményekben exkatonák is fognak dolgozni a gyerekek mentoraiként, és megnyílhat egy speciális katonai iskola Manchesterben.

1 Tovább

Egy gyerekkönyvnek szólnia kell a rettegésről is!

Nemrég írtunk Maurice Sendak meséjének azonos című átdolgozásáról, az Ahol a vadak várnak-ról. A pusztítást és az agressziót központi témává emelő ifjúsági regény több ponton is nyomasztó, félelmetes történet lett. Akkor azt írtuk, ezek miatt sok szülő valószínűleg nem szívesen adná a gyerekek kezébe a könyvet.

Maurice Sendak a New York Timesnak adott friss interjújában azt mondja, szerinte a mai mesék túl biztonságosak és nem beszélnek őszintén arról, mi történik a gyerekekkel.

Kép: Picture Perfect / Rex Features

0 Tovább

Az SNI-gyerekek sorsa egy nagy kérdőjel

A nyáron már olvashattunk arról, hogy mennyire bizonytalan a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekekkel foglalkozó intézmények helyzete Budapesten. A Fővárosi Közgyűlés június végén hagyta jóvá az SNI-gyerekek támogatásának megfelezését.

Ez azt jelenti, hogy a budapesti intézmények, amelyek többek között autista, magatartási zavaros, hiperaktív, vagy testi, érzékszervi fogyatékos gyerekek felzárkóztatásával, integrálásával foglalkoznak, innentől jelentősen kevesebb anyagi segítségre számíthatnak. A főváros eddig fejenként havi 40 ezer forinttal járult hozzá a gyerekek taníttatásához, a jóváhagyott intézkedés viszont átlagban mindössze 25 ezer forinttal támogatja őket. (A támogatás és a módosítás részletei itt érhetőek el.)

0 Tovább

Újabb bőrt húznak le Beatrix Potterről

A brit író-illusztrátor, Beatrix Potter (1866-1943) meséi a világ legnépszerűbb gyerekkönyvei között vannak. Potternek 1902 és 1930 között huszonhárom mesekönyve jelent meg. Az 1902-ben kiadott első kötet, a The Tale of Peter Rabbit 45 millió eladott példánnyal felkerült a legnagyobb sikerkönyvek listájára. De a legmagasabb áron elkelt gyerekkönyv-illusztráció is egy Potter-mű, a The Departure.

A nagy népszerűséget persze egy erős meg nem értettség is kíséri: Pottert számos oldalról érik a kritikák (erről ajánljuk Nagy Boldizsár remek írását), és ezek legyenek akár jogosak, akár nem, kétségtelen, hogy Beatrix Potter mesefigurái és maga az író-illusztrátor alakja is egyfajta ikonná válták. A mesék megelevenedtek animációs filmeken, plüssfigurákat gyártottak belőlük, a köteteket pedig rendületlenül újra és újra kiadják. (Érdekes, hogy az első magyar nyelvű kiadás viszont csak 2007-ben jelent meg.)

0 Tovább

Robotok fából

A robotokról általában a legújabb technikai újítások, a fémek és a huzalok jutnak eszünkbe - a játékrobotok is a sci-fi hangulatot idézik. A Tangle and Fold, mely egy fiatal brooklyni pár manufaktúrája, azonban fából készít vidám és esetlen robotjátékokat.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek